Επί δύο ώρες ενημέρωνε τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για τις προσφυγικές ροές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την αύξηση των προσφυικών ροών.
«Αυτό το οποίο μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας, ισχύει. Για αυτό παλεύουμε, για αυτό πιέζουμε και την Ευρώπη και την Τουρκία» τόνισε. Πρόσθεσε δε πως «όταν με 100 την ημέρα μας πιάνει τέτοιος πανικός, σημαίνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια πολύ καλή συμφωνία, παρ ότι χλευαστήκαμε όταν ήρθαμε με αυτή τη συμφωνία. Και σημαίνει ότι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και δεν εννοώ μόνο σαν κυβέρνηση. Εννοώ και σαν Έλληνες, ώστε έχουμε ήδη ξεχάσει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο μέσος, καθημερινός όρος των αφίξεων ήταν 5000- 8000 άνθρωποι την ημέρα».
Ο Γιάννης Μουζάλας απηύθυνε έκκληση: «Παρακαλώ πολύ για ψυχραιμία και ηρεμία. Επαναλαμβάνω και λέω: είναι ψευδή η αύξηση ροών από την Τουρκία. Εάν χθες ήταν 90 και σήμερα 100, μπορεί κανείς να μιλήσει για μία αύξηση 10%, αλλά θα πει ψέματα με έναν άλλον τρόπο. Αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία, είναι ότι έχει δημιουργήσει μία συμφόρηση στα νησιά. Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών και δυσκολεύει κυρίως τη ζωή των κατοίκων των νησιών.
Τέτοια φαινόμενα έχουν μία ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη.
Έχουμε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να παίρνουμε μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά και τα μέτρα αυτά είναι:
Η μεταφορά στην Αθήνα, σε προ-αναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτοί δηλαδή που σπάνε, καίνε, καταστρέφουν τα κοντέϊνερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με την συμπεριφορά τους.
Αυτό θα είναι μία ανακούφιση και θα είναι επίσης και ένα μήνυμα. Ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας και εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάσταση τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Το δεύτερο είναι ότι στα νησιά υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και προσφύγων, και αυτοί δεν θα είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία. Αυτοί θα μεταφερθούν σε καινούρια camp που φτιάχνουμε στην ενδοχώρα. Αυτό αυτόματα θα φέρει μία ανακούφιση στα νησιά.
Πήρε εντολή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη-και με την ευαισθησία που έχει πάντα δεν αμφιβάλλω ότι θα το κάνει-να αυξήσει την αστυνόμευση στα νησιά αυτά και να στείλει και το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και άλλα τέτοια πράγματα όταν φιλοξενούνται στα νησιά, δεν μπορούμε να τα δεχτούμε.
Και το τελευταίο είναι ότι οι επιτροπές ασύλου και οι επιτροπές προσφύγων συνεχίζουν να λειτουργούν. Οργανώνουμε μετά τον 15Αύγουστο να αυξήσουμε τη λειτουργικότητά τους και ελπίζουμε τελειώνοντας ο μήνας να έχουμε πλέον μία ομαλή ροή επιστροφών στην Τουρκία.
Επομένως, έκκληση στα νησιά, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία δυσκολία, προσπαθούμε για την αποσυμφόρηση. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά τέλος του μήνα θα έχουμε ομαλή ροή επιστροφών και τα νησιά θα αποσυμφορηθούν από τις ροές προς την Τουρκία.
Όπως σας είπα προηγουμένως εμείς έχουμε μία συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι ότι πιέζουμε και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και η Τουρκία να υλοποιήσει τις δικές της. Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη του σκοπού μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας.
Εάν δεν είχαμε τη συμφωνία, τις 150 μέρες που υπάρχει η συμφωνία, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό 200.000 άτομα plus πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ο σκοπός είναι, να πιέζουμε- και δεν το λέω αυτό εχθρικά, το λέω φιλικά- συμμαχικά- και την Ευρώπη και την Τουρκία. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που έχει.
Εμείς τώρα έχουμε προγραμματίσει με τη βοήθεια του Πρωθυπουργού, διάφορες διπλωματικές κινήσεις. Μία από αυτές είναι ότι εγώ και ο κ. Ξυδάκης και σε κάποιες και ο κ. Τόσκας να επισκεφτούμε τους ομολόγους μας στην ΕΕ, για να τους θέσουμε ζητήματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού και για να θέσουμε ζητήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη, στη φάση του σχεδιασμού πριν γίνει πραγματικότητα, του σχεδιαζόμενου του Δουβλίνου 2. Μια συμφωνία που πάει στην ΕΕ.
Εγώ προγραμματίζω ένα ταξίδι στην Τουρκία, για να συζητήσω με τον υπεύθυνο για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, για τη συνέχιση της συμφωνίας και τους όρους με τους οποίους θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις επιστροφές. Γιατί ξέρετε, αυτό που γυρνά καμιά φορά σαν κατηγορία εναντίον μας, είναι το γιατί δεν κάνετε επιστροφές και έχουν σταματήσει τόσο καιρό οι επιστροφές.
Ο λόγος είναι ότι εμείς είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Εφαρμόζουμε τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης, δεν στερούμε δικαιώματα από κανέναν. Αυτό δυστυχώς παίρνει χρόνο. Ο χρόνος δυστυχώς είναι εις βάρος μας. Παρ όλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή είμαστε κράτος δικαίο, το δικαιικό σύστημα μας κάνει περήφανους και το εφαρμόζουμε».