Η Αθήνα «γκρέμισε τα τείχη» για να υποδεχθεί την Αννα Κορακάκη -Από πού προήλθε η φράση - iefimerida.gr

Η Αθήνα «γκρέμισε τα τείχη» για να υποδεχθεί την Αννα Κορακάκη -Από πού προήλθε η φράση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η Αθήνα «γκρέμισε τα τείχη» για να υποδεχθεί τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο Αννα Κορακάκη. Το απόγευμα θα κάνει το ίδιο και η Θεσσαλονίκη, και προς το βραδάκι η γενέτειρα πόλη της, η Δράμα. Από πού, αλήθεια, προήλθε αυτή η φράση;

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, η 20χρονη Αννα Κορακάκη κατάφερε την πιο απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια. Εφτασε στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων. Μάλιστα, έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη μετά από 100 χρόνια που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912 στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας μετά από δώδεκα χρόνια, αφού τόσο στο Πεκίνο (2008) όσο και στο Λονδίνο (2012) η χώρα μας είχε περιοριστεί σε ασημένια και χάλκινα.

Η «χρυσή» Αννα ήρθε σήμερα. Μέσω Ρώμης, έφτασε στην Αθήνα, με την πτήση της Alitalia AZ 716, στις 13:25. Το απόγευμα, στις 17:00, θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Από εκεί θα μεταβεί στη Δράμα, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και έκανε τις πρώτες της... βολές.

Και όπως συνήθως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις, «γκρεμίστε τα τείχη» για να υποδεχθείτε την Ολυμπιονίκη μας! Η φράση αυτή λοιπόν («γκρεμίστε τα τείχη») έχει τις... ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα -και φυσικά έχει άμεση σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οπως είναι γνωστό στους περισσότερους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν τεράστια σημασία στην αρχαιότητα. Και -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα- μόνο ηθική ανταμοιβή. Οι αθλητές (σ.σ.: μόνο άνδρες) αναγνωρίζονταν για τη σωματική και ηθική τους αρετή. Θαυμάζονταν για την ικανότητά τους να υποφέρουν και να υπομένουν στην προπόνηση, με στόχο την καταξίωση στους Αγώνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ολυμπιονίκες μοιράζονταν το μεγαλείο και τη δόξα των πρώτων μυθικών ηρώων. Η νίκη ήταν η ύψιστη τιμή που μπορούσε να πετύχει ένας θνητός, γιατί αποκτούσε φήμη αιώνια, χάρη στους θεούς που τον ευνόησαν και τον βοήθησαν να κερδίσει. Γι' αυτό και λάμβαναν χαρακτηριστικά ημίθεων.

Ακριβώς, λοιπόν, για να δείξουν το μεγαλείο των Ολυμπιονικών και την άτρωτη σάρκα και ψυχή τους, οι πολίτες μιας πόλης προέτρεπαν «γκρεμίστε τα τείχη» όταν κάποιοι συμπολίτες τους αναδεικνύονταν Ολυμπιονίκες και γύριζαν πίσω. Με ποια έννοια; Οτι εφόσον η πόλη έχει τέτοιους αθλητές, δεν χρειάζεται καν τείχη για να την προστατεύουν. Και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικά ήταν τα προστατευτικά τείχη εκείνη την εποχή.

Ομως, το «γκρεμίστε τα τείχη» είχε και κυριολεκτική σημασία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ολυμπιονίκες να μπαίνουν στις πόλεις τους περνώντας από ένα τμήμα του τείχους που γκρεμίστηκε ειδικά για τον λόγο αυτό. Γιατί; Επειδή οι Ολυμπιονίκες, ως ημίθεοι που θεωρούνταν, δεν ήταν πρέπον να μπαίνουν στην πόλη από τις πύλες που έμπαιναν οι κοινοί θνητοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ