Στου δρόμου τα μισά στα αγωνίσματα της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έχουν ήδη καταρριφθεί 9 Ολυμπιακά ρεκόρ. Είναι η εκπληκτική φόρμα των αθλητών, είναι ο Μάικλ Φελπς που προσφέρει το θέαμα που όλοι περιμέναμε ή μήπως είναι η... πισίνα;
Πολιτικοί μηχανικοί και αναλυτές του αθλήματος εξηγούν πως ο σχεδιασμός των πισίνων του Ρίο «βοηθά» κυριολεκτικά τους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
«Το ατού της πισίνας είναι το βάθος. Όσο πιο βαθιά είναι η πισίνα (3 μ. και πάνω), τόσο το καλύτερο», αναφέρει ο προπονητής κολύμβησης της γυναικείας ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
«Οι κινήσεις που κάνει το νερό, όταν ένας αθλητής βουτά μέσα στην πισίνα, εξαρτώνται από το βάθος της και παίζει σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις ενός αθλητή. Συγκεκριμένα, αυτό θα το καταλάβει κάποιος, αν κολυμπήσει σε μία άδεια πισίνα. Αν το τράνταγμα που προκαλείται στο νερό με τη βουτιά δεν μπορεί να κοπάσει άμεσα, τότε η επιφάνεια μιας πισίνας είναι πολύ ασταθής για έναν αθλητή την ώρα του αγώνα», εξηγεί απλοϊκά ο Σκοτ Χέστερ, πρόεδρος της Counsilman-Hunsaker, μια εταιρείας που σχεδιάζει υδρόβιες εγκαταστάσεις και πισίνες.
Και συνεχίζει: «Οι ρυθμιστικές λωρίδες και οι υδρορροές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάχυση των κυμάτων. Οι λωρίδες ουσιαστικά μειώνουν τη ροή ενός κύματος οδηγώντας το προς τα πλάγια κάθε πλευράς της πισίνας. Αν η πισίνα στο Ρίο έχει 10 λωρίδες, τότε οι αθλητές στα πλάγια δεν ευνοούνται τόσο σε σχέση με όσους βρίσκονται στην μέση. Αυτό σημαίνει ότι οι κολυμβητές που βρίσκονται πλησιέστερα προς τις άκρες επηρεάζονται περισσότερο από την κατεύθυνση των κυμάτων (που δημιουργούνται λόγω της... κινητικότητας).
'Ετσι τα εν λόγω κύματα φθάνουν στις άκρες της πισίνας, ρέουν έξω, προς τις υδρορροές, κατά μήκος κάθε πλευράς. Υποθέτοντας ότι οι υδρορροές έχουν αρκετή χωρητικότητα για να «απορροφήσουν» τα κύματα της πισίνας, το γενικό αποτέλεσμα είναι οι κολυμβητές να μην βρίσκουν μεγάλη φυσική αντίσταση και να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους».
Από την άλλη πλευρά, μία από τις αθλήτριες της αμερικάνικης αποστολής στο Ριο επισημαίνει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας αθλητής μπορεί να τα πάει κακά ή καλά σε έναν αγώνα. Από το μαγιό που φοράει, τη διατροφή του και φυσικά την ψυχολογία του.
«Είναι μία πολύ καλή πισίνα, αυτή του Ρίο. Μπορείς να το καταλάβεις και από την ηχητική του γηπέδου. Ωστόσο δεν νομίζω πως είναι μόνο αυτό. Οι κολυμβητές προπονούνται καιρό για τους Ολυμπιακούς. Όλοι θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, πόσο μάλλον όταν η πισίνα βοηθάει», ανέφερε η Κέιτι Λεντέκι.
Φωτογραφίες: Liam Tancock, Twitter