Τέρμα στην πολιτική κυρώσεων που ακολούθησε ο προκάτοχός της Ντ. Κάμερον απέναντι στη Ρωσία και που εφαρμόζει μέχρι και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να βάλει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της περασμένης Τρίτης με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, επιχειρώντας μια νέα επαναπροσέγγιση στη σχέση των δύο χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον της Μέι, αμφότεροι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τις εως τώρα σχέσεις των δύο χωρών που εντάθηκαν έπειτα από την δολοφονία του ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 αλλά και από την κρίση στην Ουκρανία.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία του θέματα ασφάλειας αλλά και να εντείνουν τις οικονομικές συνεργασίες των δύο χωρών.
Ετσι, λοιπόν, παρατηρείται ξεκάθαρα η αλλαγή στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της Βρετανίας και η σαφή διαφοροποίησή της από την εξωτερική πολιτική που ασκεί η ΕΕ. Αλλωστε, να σημειώσουμε τις άριστες σχέσεις που διατηρεί τόσο ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της βρετανικής διπωματίας αλλά και οι Αντιευρωπαϊστές με τη Ρωσία και δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που έχουν επικροτήσει την Ρωσία στο τρόπο χειρισμό της κρίσης στη Συρία.
Από το περιβάλλον του προέδρου Πούτιν, τονίζουν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας για την εξόντωση της Ισλαμικής τρομοκρατίας θα ξεκινήσει άμεσα. Παράλληλα σημειώνουν ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 75 χρόνια από την πρώτη αποστολή βοήθειας της Βρετανίας προς την δοκιμαζόμενη από την πείνα Ρωσία, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.