Η κυβέρνηση τα διαψεύδει, αλλά τα ...συζητά. Ο λόγος για δύο θέματα που απασχολούν ιδιαιτέρως την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, διόλου τυχαία. Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.Παρά την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει ως 'επτασφράγιστο μυστικό' την συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν είναι στα σχέδιά της» και ότι «θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε», η συζήτηση έχει ξεκινήσει, με τις πρώτες 'κρούσεις' να έχουν ήδη γίνει σε τέσσερις μεγάλους ξένους τραπεζικούς ομίλους. Επισήμως βεβαίως, η Ελλάδα φέρεται να μην ζητά -και να μην συζητά- το λεγόμενο 'hair cut', εξαιτίας των συνεπειών που θα συνεπάγοντο (αποκλεισμός από τις αγορές, κλυδωνισμός στις τράπεζες κτλ), επιθυμεί όμως την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με ανταλλαγή των παλιών ομολόγων που διαθέτουν ιδιώτες με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, την παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κάτω από το 4% και την επαναγορά χρέους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στο 70% της αξίας τους, με ανταλλαγή τους πιθανώς με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.
Προς το παρόν πάντως, φέρεται να μην βρίσκει 'ευήκοα ώτα' στο εξωτερικό, με την ΕΕ κυρίως να φοβάται 'χαλάρωση' της ελληνικής προσπάθειας αν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, αλλά και ντόμινο εξελίξεων σε άλλες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα που πιθανώς να διεκδικήσουν το ίδιο. Η κυβέρνηση πάντως αναζητά ήδη την επικοινωνιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει στο εσωτερικό της χώρας, σε περίπτωση που οι αντιρρήσεις αρχίσουν έστω και στοιχειωδώς να κάμπτονται. Ως τότε, πάντως, κάθε προσπάθεια στο εξωτερικό, θα επιχειρηθεί να παραμείνει υπό πλήρη μυστικότητα, προτιμώντας ακόμα και τη δημιουργία εσωκομματικών προβλημάτων με στελέχη που τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης, παρά ένα ακόμα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της χώρας, με απρόβλεπτες αυτή τη φορά συνέπειες.
Εντωμεταξύ, μία άλλη συζήτηση έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητά τη γνώμη κορυφαίων υπουργών του γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν το σκεπτόταν ήδη από πριν, ο πρωθυπουργός άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο, μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, μετά το πέρας του οποίου φέρεται να επικοινώνησε μαζί του ο υπουργός Οικονομικών, ζητώντας εκείνος εκλογές ως την μόνη πλέον λύση. Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών από την εποχή των αυτοδιοικητικών εκλογών ακόμα τον περασμένο Νοέμβριο, επαναφέροντας συχνά πυκνά την προσφυγή στις κάλπες ως μόνη διέξοδο, κάνοντας τους υπουργούς να αστειεύονται μεταξύ τους ότι τάχα επιζητά μεγαλύτερο μισθό, μια και τώρα δεν είναι ο ίδιος βουλευτής, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα τη δουλειά που κάνει και το βάρος που επωμίζεται και επισημαίνοντας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού 'δικαιούται' να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών.
Θέμα εκλογών, αν δεν υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση στην 'προσπάθεια της χώρας' έχουν δημοσίως θέσει ακόμα οι υπουργοί Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας φέρεται να πιστεύει πως αν δεν γίνουν άμεσα εκλογές, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κλείσει το θέμα 'υπογράφοντας ακόμα και συμβόλαιο' -όπως λέει καθ' υπερβολίν- ότι θα τις κάνει στο τέλος της τετραετίας, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος σε αυτή τη ρευστή κατάσταση της συνεχούς εκλογολογίας. Κατηγορηματικά κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάσσονται οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ την ίδια άποψη φέρεται να έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος και στην 'αιτιολογία' με την οποία θα μπορούσε κανείς να προκηρύξει εκλογές σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για την χώρα.