Μία Ολυμπιονίκης από τις φαβέλες -Από τους καβγάδες με αγόρια, στο χρυσό στο τζούντο - iefimerida.gr

Μία Ολυμπιονίκης από τις φαβέλες -Από τους καβγάδες με αγόρια, στο χρυσό στο τζούντο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο, ξέσπασε σε κλάματα. Ηταν η δικαίωση για την Ραφαέλα Σίλβα, την τζουντόκα που ξεκίνησε από μία φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο, για να γίνει η πρώτη Ολυμπιονίκης των Βραζιλιάνων στη διοργάνωση.

Η 25χρονη, που κέρδισε στην κατηγορία των 57 κιλών του τζούντο, μεγάλωσε ανάμεσα στις παράγκες της Cidade de deus, τις «πόλης του Θεού», όπως λέγεται η φαβέλα που αποκαλούσε σπίτι της.

Πέρασε τα πρώτα οχτώ χρόνια της ζωής της εκεί, όπου έμπλεκε σε καβγάδες με αγόρια και έπαιρνε αποβολές στο σχολείο. Ομως έδειξε από νωρίς την αγάπη της στο ποδόσφαιρο στους δρόμους και το «pipa combate», μία «εναέρια» πολεμική τέχνη, στην οποία οι «μαχητές» πετούν χαρταετούς από οροφές και προσπαθούν να κόψουν ο ένας το σχοινί του άλλου, όπως γράφει το Sports Illustrated.

Οταν ήταν 5 ετών, οι γονείς της την κατεύθυναν προς το τζούντο, εν μέρει για να αποκτήσει πειθαρχία, τόσο η ίδια, όσο και η αδελφή της. «Το τζούντο έχει κανόνες. Ο δρόμος δεν έχει», εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξη στους New York Times η αδελφή της, Ρακέλ Σίλβα.

Λίγο αργότερα, στα 8 της, η οικογένειά της έφυγε από τη φαβέλα, αλλά η «πόλη του Θεού» είχε αφήσει τα σημάδια πάνω της. «Περνούσαμε δίπλα σε ανθρώπους που πουλούσαν ναρκωτικά και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν παιδιά για τσιλιαδόρους. Ο γονείς μου δεν το ήθελαν αυτό για εμένα», έχει πει.

Υπήρχε όμως και κάτι θετικό. Το ποδόσφαιρο, αυτές οι εναέριες μάχες, τα άλματα πάνω από τοίχους και το σκαρφάλωμα στα δέντρα, όλα αυτά που έκανε ως παιδί στη φαβέλα δηλαδή, της είχαν χαρίσει φυσικό συντονισμό κινήσεων. Κάτι που διαπίστωσε αμέσως ο προπονητής της στο τζούντο. «Από την πρώτη στιγμή που την είδα, κατάλαβα ότι είχα ένα ακατέργαστο διαμάντι στα χέρια μου», λέει εκείνος.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012, ακυρώθηκε για αντικανονική λαβή στον προκριματικό. Αυτό που ακολούθησε ήταν χειρότερο. Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της επιτέθηκαν με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

«Ημουν πολύ λυπημένη γιατί είχα χάσει. Πήγα στο δωμάτιό μου και είδα όλες αυτές τις προσβολές στα social media, την κριτική που μου ασκούσαν, το γεγονός ότι με αποκαλούσαν μαϊμού και ταράχτηκα πραγματικά πάρα πολύ. Σκέφτηκα να εγκαταλείψω το τζούντο», εξομολογήθηκε πρόσφατα η Ραφαέλα Σίλβα στο CBC.

Ο προπονητής της, Γκεράλντο Μπερνάρντες και η οικογένειά της άρχισαν να ανησυχούν. Η Σίλβα αποκόπηκε από όλους γύρω της και έχασε τη συγκέντρωσή της για το άθλημα. «Η Ραφαέλα έπαθε κατάθλιψη. Εβλεπε όλη ημέρα τηλεόραση και έκλαιγε μόνη της μπροστά στην οθόνη. Η μητέρα μας μαγείρευε τα αγαπημένα της φαγητά για να την χαροποιήσει, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα», είπε η αδελφή της.

Για μερικούς μήνες έμεινε εκτός δράσης. Σύντομα όμως επανήλθε στις προπονήσεις και αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2013. Η επιμονή της έπιασε τόπο, καθώς πλέον πέρασε στην ιστορία ως «χρυσή» Ολυμπιονίκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ