Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αυτό το ξέρουν καλύτερα απ΄ολους οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, οι οποίοι ανάλογα με το άθλημα που κάνουν παίρνουν και το κατάλληλο πρωινό.
«Οι περισσότεροι αθλητές δεν θέλουν να φάνε τίποτα όταν έχουν κάποιον κρίσιμο αγώνα ή μία απαιτητική αντίπαλό να αντιμετωπίσουν» επισημαίνει η διατροφολόγος της Βρετανικής αποστολής Σοφία Κίλερ.
«Τα νεύρα, η αδρεναλίνη και κυρίως το άγχος αναστέλλουν την όρεξη , με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην καταλαβαίνουν ότι πεινάνε. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζονται καύσιμα», πρόσθεσε η ίδια.
5 αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο μοιράστηκαν στην Daily Mail το μυστικό στο πρωινό τους που κάνει την διαφορά.
Ποδηλασία
Elinor Barker, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο (UCI) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας Ποδηλασίας το 2013 και το 2014.
Το πρωινό της περιλαμβάνει ένα μπολ από βρώμη, καρύδια, ελληνικό γιαούρτι, σταφίδες, κανέλα, μήλο και λίγο γάλα.
«Οι αθλητές σε αγωνίσματα όπως το ποδήλατο και το τρέξιμο είναι πιο αδύνατοι απ΄όσους παίζουν μποξ και γι΄αυτό το πρωινό τους είναι ένα μείγμα από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η βρώμη συμβάλει στο να απελευθερωθεί ενέργεια πιο αργά από άλλες τροφές, ώστε ο αθλητής να αντέχει στην πίστα, ενώ το γάλα και τα καρύδια προστατεύουν τους μύες από μικροτραυματισμούς. Μία καλή εναλλακτική λύση που ακολουθούν είναι το τοστ με βούτυρο και μαρμελάδα.
Μποξ
Σαβάνα Μάρσαλ, κατέχει παγκόσμιο τίτλο (Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μποξ (AIBA) Γυναικών) το 2012 και χρυσό μετάλλιο στο τμήμα middleweight (69.9-72.5kg) σε αγώνες της Κοινοπολιτείας
Για πρωινό τρώει μία ομελέτα με 4 αυγά, σπανάκι και 1/4 αβοκάντο.
«Το πιο σημαντικό πράγμα στους μπόξερ είναι το να καταναλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πρωτεΐνες, για να διατηρήσουν αλώβητο το μυικό τους σύστημα και να ρίξουν πιο δυνατές γροθιές στους αντιπάλους τους», λέει ο Κίλερ.
Τα καλά λιπαρά που έχουν τα αβγά και το αβοκάντο θα τους δώσουν ενέργεια, ενώ το σπανάκι θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό σύστημα. Extra tip: Είναι ιδανικό πρωινό για σένα που κάνεις απαιτητικές προπονήσεις από τις 12 το μεσημέρι και μετά.
Ενόργανη
Becky Downie, χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης το 2015, χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο και ασημένιο στον δοκό ισορροπίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2016.
Το πρωινό της είναι ένα μπολ γιαούρτι και μερικά αμύγδαλα. «Προτεραιότητα για τους αθλητές της ενόργανης είναι τα γαλακτοκομικά - επειδή χρειάζονται πολύ ασβέστιο για την αντοχή των οστών – έτσι το γιαούρτι είναι η καλύτερη λύση», λέει η Κίλερ.
«Οι αθλητές πρέπει να καταλαμβάνουν ότι πιο χαμηλό σε θερμίδες και εύπεπτο υπάρχει πριν το αγώνας τους, ώστε να αισθάνονται ελαφρύ τον κορμό τους. Έτσι το γιαούρτι είναι ουσιαστικά μονόδρομος γι΄αυτούς», συμπληρώνει.
Τρίαθλο
Non Stanford,χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τρίαθλου το 2012 και το 2013.
Το πρωινό της έχει μία ομελέτα με τρία αυγά, καπνιστό σολομό και σπαράγγια.
«Το συγκεκριμένο πρωινό είναι υψηλό σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε υδαντάνθρακες, πράγμα που βοηθάει τους αθλητές να έχουν περισσότερη αντοχή (ειδικά τον χειμώνα). Ουσιαστικά η ομελέτα και ο σολομός λειτουργούν ως «ενέσεις» ενέργειας κατά την διάρκεια του αγώνα τους.
Κολύμβηση
Χάνα Μάιλι, Χρυσό μετάλλιο (400μ) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, 2012.
Για πρωινό τρώει μπάρες δημητριακών με μπανάνα, μήλο, αμύγδαλα, σπόρους κολοκύθας και σταφίδες.
Λόγω του ότι οι κολυμβητές ξυπνούν αρκετά νωρίς και κάνουν προπονήσεις, αυτό που χρειάζονται είναι ένα πρωινό- φορητό σνακ. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ουσίες που «υποστηρίζουν» τη σύσπαση των μυών. Επειδή, λοιπόν, μία ξερή τροφή πλούσια σε ασβέστιο θα «προθερμάνει» το σώμα τους και θα τους προστατέψει απο κράμπες και τραυματισμούς.
Φωτογραφίες: Pexels