Η πρώτη Αμερικανίδα που αγωνίστηκε με χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς αγώνες -Φοβάται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Η πρώτη Αμερικανίδα που αγωνίστηκε με χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς αγώνες -Φοβάται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ SERGEI ILNITSKY
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πορεία της στους Ολυμπιακούς αγώνες, στη σπάθη γυναικών, σταμάτησε στον γύρο των «16». Ομως ήδη η Ιμπτιχάζ Μουχαμάντ είχε γράψει ιστορία. Ηταν η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια που μετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες φορώντας χιτζάμπ.

Για την 31χρονη, αυτή ήταν η ευκαιρία να αλλάξει κάτι στην ομάδα των ΗΠΑ, να υπάρχει μεγαλύτερη διαφορετικότητα από ό,τι στο παρελθόν, όπως είχε δηλώσει πριν από τον αγώνα της. Και μάλιστα σε αυτή την περίοδο, με την προεκλογική μάχη στο αποκορύφωμά της στην πατρίδα της και τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στους μουσουλμάνους.

Η πρώτη Αμερικανίδα που αγωνίστηκε με χιτζάμπ στους Ολυμπιακούς αγώνες -Φοβάται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ | iefimerida.gr 0

«Μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα, είναι πρωτοποριακό να υπάρχει μία μουσουλμάνα στην αμερικανική ομάδα», είπε στο BBC η Μουχαμάντ, που έχει ζήσει και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Η 31χρονη έκανε μάθημα ξιφασκίας στην Μισέλ Ομπάμα μόλις δύο εβδομάδες αφότου την είχαν ρωτήσει στον δρόμο αν σκόπευε να ανατινάξει κάτι, ενώ έχει συναντήσει και τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχε διστάσει να τα βάλει με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, μετά από τις δηλώσεις του ότι θα απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αν εκλεγεί πρόεδρος. «Αν απαγορεύσετε τους μουσουλμάνους, πώς θα πάνε οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι αθλητές στα προολυμπιακά τουρνουά για να προκριθούν;», του είχε γράψει.

Πρόσφατα παραδέχθηκε ότι νιώθει ανασφαλής στις ΗΠΑ διαρκώς, αναφερόμενη σε περιστατικό που κάποιος την ακολούθησε στο σπίτι της και προσπάθησε να την αναφέρει στην αστυνομία.

«Χαίρομαι που προκαλώ τα στερεότυπα και τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για τις μουσουλμάνες. Θέλω να τους δείξω ότι όχι μόνο μπορούμε να είμαστε σε μία ολυμπιακή ομάδα, αλλά στην αμερικανική, που είναι η πιο ισχυρή στον κόσμο», έχει δηλώσει.

Η ίδια έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσι. «Βλέπω τι μου έχει προσφέρει ο αθλητισμός και η ανατροφή μου ως μέση Αμερικανίδα. Οταν σκέφτομαι ότι άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εγώ, είτε πρόκειται για πρόσβαση σε πόσιμο νερό είτε στην εκπαίδευση, σκέφτομαι ότι ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει ζωές. Αν μπορώ να αποτελέσω πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους νεαρούς μουσουλμάνους αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά που τους έχουν πει ότι δεν ανήκουν κάπου επειδή είναι διαφορετικοί... αν μπορώ να ενθαρρύνω τις γυναίκες να είναι δραστήριες, τότε αυτό είναι κάτι θετικό», τονίζει.

Πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, για την ιστορική σημασία της παρουσίας της στην αμερικανική ομάδα. Σε τέτοιο βαθμό, που το Time την συμπεριέλαβε στη λίστα του 2016 με τους 100 ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η ίδια πάντως παραδέχεται ότι ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι θα μετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες. «Ομως αυτή είναι καθοριστική στιγμή για τη ζωή μου, είμαι ενθουσιασμένη που δεν εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τη χώρα μου, αλλά την ευρύτερη μουσουλμανική κοινότητα», σχολιάζει η ίδια.

Η ενασχόλησή της με την ξιφασκία ξεκίνησε από τα 12 χρόνια της. Και επέλεξε αυτό το άθλημα γιατί ήταν το ευκολότερο που της επέτρεπε να αγωνιστεί έχοντας καλυμμένο όλο το σώμα της, χωρίς να χρειαστεί να κάνει μετατροπές στη στολή.

Δεν είναι όμως πάντα εύκολα τα πράγματα. Σε αγώνες στο Τέξας της ζήτησαν να βγάλει το χιτζάμπ, ενώ τον Απρίλιο κάποιος την ρώτησε στον δρόμο αν σκοπεύει να ανατινάξει κάτι, γιατί φαίνεται ύποπτη. Η ίδια πάντως φροντίζει να τονίσει ότι το χιτζάμπ είναι προσωπική της επιλογή, καθώς είναι κομμάτι του εαυτού της και τη βοηθά στη σχέση της με το Θεό, καθώς δεν επιβάλλεται επισημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να το φορούν οι γυναίκες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ