Απεβίωσε ο Ιρλανδός ιερέας-σύμβολο της «Ματωμένης Κυριακής» [εικόνα] - iefimerida.gr

Απεβίωσε ο Ιρλανδός ιερέας-σύμβολο της «Ματωμένης Κυριακής» [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ιερέας που ύψωσε το λευκό ματωμένο μαντήλι του προς τα βρετανικά στρατεύματα τη «Ματωμένη Κυριακή» του 1972, σε μια κίνηση η οποία έγινε μία από τις πιο ισχυρές εικόνες της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 82 ετών.

Ο Έντουαρντ Ντέιλι, ο οποίος έγινε στη συνέχεια επίσκοπος και υπέρμαχος της ειρήνης, είχε εμφανιστεί στις τηλεοπτικές οθόνες σ' όλον τον κόσμο όταν είχε ηγηθεί μιας ομάδας ανδρών που μετέφεραν έναν ετοιμοθάνατο νέο περνώντας μέσα από τους Βρετανούς στρατιώτες που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον πλήθους ρωμαιοκαθολικών έπειτα από μια πορεία διαμαρτυρίας, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους.

Απεβίωσε ο Ιρλανδός ιερέας-σύμβολο της «Ματωμένης Κυριακής» [εικόνα] | iefimerida.gr 0

Ο Ντέιλι, ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια για 19 χρόνια επίσκοπος του Ντέρι και υπήρξε επί δεκαετίες υποστηρικτής εκστρατειών υπέρ της ειρήνης, απεβίωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αναφέρει σε δήλωσή που εξέδωσε η Σύνοδος Ιρλανδών Επισκόπων.

Η μαρτυρία του για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής βοήθησαν να ταχθεί η κοινή γνώμη με το μέρος των διαδηλωτών.

Την εποχή εκείνη είχε απορριφθεί από τις βρετανικές αρχές, όμως αποδείχθηκε ακριβής κατά την έρευνα η οποία διεξήχθη το 2010 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι φόνοι αυτοί του 1972 άλλαξαν την πορεία των «Troubles» (Ταραχές) που είχαν ξεσπάσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δίνοντας ώθηση στη βίαιη εκστρατεία του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αποτελέσει τμήμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998, η οποία συνήφθη αφού είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι, έβαλε σε μεγάλο βαθμό τέλος στη σύγκρουση που έφερνε αντιμέτωπους κυρίως Καθολικούς, που ήθελαν μια ενωμένη Ιρλανδία, και Ενωτικούς, κυρίως Προτεστάντες, που ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ντέιλι διεξήγαγε εκστρατείες για αθώα θύματα των «Ταραχών», περιλαμβανομένων των Έξι του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί άδικα για βομβιστικές επιθέσεις σε δύο παμπ της πόλης και πέρασαν 16 χρόνια στη φυλακή, σε μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις κακοδικίας στη Βρετανία, πριν αθωωθούν το 1991.

«Ο επίσκοπος Έντουαρντ θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας ατρόμητος οικοδόμος της ειρήνης», ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος της Ιρλανδίας Ίμον Μάρτιν. «Η ακαταπόνητη συνηγορία του... του χάρισε τον σεβασμό μερικών, την υποψία άλλων».

Ο αντιπρόεδρος της βορειοϊρλανδικής περιφερειακής κυβέρνησης Μάρτιν Μακγκίνες, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως κατά τη Ματωμένη Κυριακή ήταν ενεργό μέλος του IRA, δήλωσε πως ο Ντέιλι υπήρξε "μια σταθερά σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών", επισημαίνοντας πως είχε επικρίνει τον IRA, καθώς και όλες τις άλλες πλευρές στη σύγκρουση.

Ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, ο βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε: «Ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία στη ζωή των πολιτών και θα μείνει στη μνήμη ως ένας κληρικός που εργάσθηκε ακούραστα για να προωθήσει την ειρήνη για όλους».

Πηγή φωτογραφίας: irish press/daily mail

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ιερέας Ματωμένη Κυριακή Ιρλανδία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ