Πάτμος: Αναβιώνει το έθιμο της συνοδείας της εικόνας του Γερανού με τα ψαροκάικα - iefimerida.gr

Πάτμος: Αναβιώνει το έθιμο της συνοδείας της εικόνας του Γερανού με τα ψαροκάικα

φωτογραφία: diakonima.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκαπενταύγουστος σε λίγες μέρες και τα έθιμα για την Μεγαλόχαρη απο τόπο σε τόπο είναι μοναδικά.

Η Αναβίωση του εθίμου «Συνοδεία της εικόνας της Παναγίας του Γερανού στην Πάτμο στις 15 Αυγούστου με τα ψαροκάικα» είναι ένα απο αυτά.

Χρονολογείται από το 1880 με βάση τις πληροφορίες που βρέθηκαν στην Δισυπόστατη Εκκλησία Παναγίας του Γερανού και Αγίας Ιουλιανής.

Από τη θάλασσα η μοναδική πρόσβαση
Οι αλιείς της περιοχής του Κονσολάτου Σκάλας Πάτμου φρόντιζαν με τον τρόπο τους τα καθίσματα και είχαν από τότε την επιμέλεια της ετοιμασίας της εορτής σε συνεργασία με την Επιτροπή Αναστύλωσης και Συντήρησης του Ιερού Ναού.
Λόγω έλλειψης δρόμου η χρήση του σκάφους ήταν η μοναδική λύση για πρόσβαση στην περιοχή.
Σήμερα υπάρχει δρόμος και αυτή η συνήθεια έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά τροχοφόρα και όχι πολλά ιστιοφόρα στην περιοχή.

Πάτμος: Αναβιώνει το έθιμο της συνοδείας της εικόνας του Γερανού με τα ψαροκάικα  | iefimerida.gr 0

φωτογραφία: traditionalboats.gr

Ωστόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Επιτηδευματιών Πάτμου «Η Ανάπτυξη» την αναβίωση αυτής της εκδήλωσης.
Η διατήρηση της τέχνης των Καραβομαραγκών , η εξάσκηση της ναυτικής τέχνης ,η Αργία στην ημέρα της Παναγίας, το Πατμιακό καφέδισμα στο πέρας του Εσπερινού , το ηλιοβασίλεμα και η συνέχεια των παραδοσιακών εθίμων είναι τα στοιχεία που δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αναβίωση του εθίμου.

Παραδοσιακά σκάφη σε κοινή πορεία
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών έχει θέσει την εκδήλωση υπό την Αιγίδα του και καλεί τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Οι Αλιείς (επαγγελματίες &ερασιτέχνες) Πάτμου με μεγάλη χαρά θα ταξιδέψουν το γνωστό δρομολόγιο μεταφέροντας τους πιστούς για την τέλεση του Εσπερινού.

Πάτμος: Αναβιώνει το έθιμο της συνοδείας της εικόνας του Γερανού με τα ψαροκάικα  | iefimerida.gr 1

φωτογραφία απο παλιότερη γιορτή: patmostimes.gr

Το πρόγραμμα
Στις 15 Αυγούστου 2016 και ώρα 16:00 ξεκινά η συνοδεία της εικόνας από την περιοχή « Κονσολάτο» του Λιμένα Σκάλας Πάτμου με τα καΐκια. Η Λιμενική Αρχή Πάτμου θα συνοδεύει με τον δικό της τρόπο τα σκάφη. Προορισμός θα είναι ο όρμος της Παναγίας του Γερανού.

Ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας θα τελεσθεί στις 19:00 .
Η ευχή των σταφυλιών είναι στο πέρας του Εσπερινού και ακολουθεί το κέρασμα παραδοσιακών προϊόντων.

Η επιστροφή θα γίνει στις 22:00.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παναγία Γερανίου πάτμος έθιμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ