Τι κρύβεται πίσω από την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας της Ανγκελα Μέρκελ και την παράλληλη εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του Χόρστ Ζέεχοφερ.
Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle ο πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ αξιολογεί τις εξελίξεις.
Στην τελευταία δημοσκόπηση του ARD Deutschlandtrend η δημοτικότητα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ μειώθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στο 47%, που είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοσή της κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο. Πριν από έναν μήνα αντίθετα, το 59% των Γερμανών δήλωναν ακόμη ικανοποιημένοι με το έργο της.
Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζέεχοφερ, από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών -ενός εκ των πιο σφοδρών επικριτών της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου- εκτοξεύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στο 44%. Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στη Βαυαρία μάλιστα, ο πρόεδρος της CSU ήρθε και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης με την Α. Μέρκελ για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό.
Αντιφατικό κλίμα
«Εδώ και καιρό έχουμε αυτό το αντιφατικό κλίμα στη Γερμανία» αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ, «πολλοί λένε ότι η οικονομική τους κατάσταση, η προσωπική τους κατάσταση είναι μεν καλή, εντούτοις την ίδια ώρα υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα δυσαρέσκειας και ανασφάλειας όσον αφορά τις προσδοκίες για το μέλλον. Και όταν προστίθεται σε αυτό μια τόσο συγκεκριμένη κατάσταση όπως αυτή η κρίση, τότε εντείνεται η επιθυμία για έναν πολιτικό ηγέτη αλλά και για αξιοπιστία στην πολιτική. Όλα αυτά αφορούν εντέλει πρόσωπα και κυρίως, φυσικά, την καγκελάριο».
Υπό τον όρο κρίση ο πολιτικός επιστήμονας αντιλαμβάνεται τόσο την ευρωκρίση όσο και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας σε συνάρτηση πάντα με την προσφυγική κρίση.
«Στη φράση (της καγκελαρίου) «θα τα καταφέρουμε» (σσ. στο προσφυγικό), τι ακριβώς θα καταφέρουμε, σε τι αναφέρεται; Στην καταγραφή, τη στέγαση, την περίθαλψη, την εκμάθηση γλώσσας, στην εύρεση εργασίας (…); Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι η επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης περιπλέκεται λόγω των συγκρούσεων με την Τουρκία και των πυρών της Αυστρίας. Παράλληλα οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης στη Γερμανία και οι όποιες συζητήσεις επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά στο θέμα της ασφάλειας».
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την Άγκελα Μέρκελ; Αρχίζουν οι πολίτες να εμπιστεύονται όλο και λιγότερο την ίδια και τις ικανότητές της;
«Διαπιστώνουμε ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της (…). Οι προσδοκίες που υπήρχαν, όταν έλεγε πρέπει απλά να με εμπιστευτείτε, με γνωρίζετε, οδηγούν πλέον αίφνης σε αμφιβολίες: τη γνωρίζουμε πραγματικά και την εμπιστευόμαστε; Διότι ποτέ δεν μας λέει πώς ακριβώς θα τα καταφέρει. Το πρόβλημα που καλείται λοιπόν να αντιμετωπίσει η κυρία Μέρκελ είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και ότι προσπαθεί να ασκήσει μια πολιτική που απέχει από αυτή».