Μια θυγατρική εταιρεία του πασίγνωστου Ευρωπαίου κατασκευαστή αεροσκαφών, Airbus, δημιούργησε ένα πανάλαφρο, ηλεκτροκίνητο δίκυκλο, κατασκευάζοντας το με την μέθοδο «3D print».
Ο καρπός των προσπαθειών των στελεχών της εταιρείας, ονομάζεται «Light Rider» και είναι ένα όχι και τόσο συνηθισμένο μοτοποδήλατο.
Το αστραφτερό πλαίσιο του, «τυπωμένο» με τη μέθοδο 3D Print, μοιάζει περισσότερο να έχει μόλις βγει από ένα μουσείο φυσικής ιστορίας, παρά από ένα εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων.
Και αυτό, γιατί ο σκελετός του είναι μια παραπομπή σε σκελετούς σωμάτων, η οποία όμως δεν είναι απλώς και μόνο μια αισθητική επιλογή, αλλά το πλέγμα αυτό στοχεύει στην εξαιρετική μηχανική λύση που προσφέρει.
Παρά το γεγονός ότι το μεταλλικό πλαίσιο του «Light Rider» ζυγίζει μόλις 13 κιλά, το δίκυκλο μπορεί να «σηκώσει» αναβάτη, βάρους μέχρι και 220 κιλών.
Η διαδικασία 3D-εκτύπωσης που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του σκελετού είναι ένα θαύμα από μόνη της.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να λιώσει ένα κράμα αλουμινίου σε χιλιάδες στρώσεις, πάχους ίσου με αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας.
Το τμήμα καινοτομίας της Airbus υποστηρίζει ότι το πλαίσιο, που ονομάζεται Scalmalloy, βασίστηκε στην τεχνογνωσία που κατέχει η εταιρεία από την κατασκευή αεροσκαφών και η αντοχή του είναι όμοια με αυτή του τιτανίου.
Ένας μικρός, ηλεκτρικός κινητήρας παράγει ισχύ 8 ίππων και ροπή 96 λιβρες, ενώ διαθέτει και μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
Η «APWorks», η θυγατρική της Airbus που το σχεδίασε, ισχυρίζεται ότι το «Light Rider» μπορεί να φτάσει από στάση στα 45χλμ/ώρα σε μόλις 3 δευτερόλεπτα, ενώ έχει τελική ταχύτητα της τάξεως των 80χλμ/ώρα.
Το μοτοποδήλατο μπορεί να ταξιδεύει άνετα με μέση ταχύτητα τα 50χλμ/ώρα μέχρι την επόμενη φόρτιση της μπαταρίας του.
Η APWorks σχεδιάζει αρχικά να κατασκευάσει 50 κομμάτια του «Light Rider», ενώ η τιμή του είναι «τσουχτερή», αγγίζοντας τα 50.000 ευρώ.