«Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη λήξη του ψυχρού πολέμου πριν από 25 χρόνια, η πορεία προς τον πυρηνικό αφοπλισμό δεν έχει συντελεστεί, κυρίως με ευθύνη των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα.
Στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα για ένα νέο πολύμορφο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, με στόχο όχι μόνο την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή έχουν αποδειχθεί.
«Ισχυρά μηνύματα εγρήγορσης και κινητοποίησης πηγάζουν από την 71η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα. Πολλοί τοπικοί πόλεμοι μαίνονται, ιδιαίτερα στην πολύπαθη Μ. Ανατολή, ενώ στον βωμό των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών θυσιάζονται κατά μέσο όρο περίπου 5 δισ. δολάρια ημερησίως. Τα πυρηνικά οπλοστάσια παραμένουν ισχυρότατα και τα σενάρια χρησιμοποίησής τους έχουν επανεμφανιστεί με αφορμή συγκρούσεις και διενέξεις στην περιοχή», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, τονίζει πως «υπάρχουν σήμερα στον κόσμο πάνω από είκοσι χιλιάδες πυρηνικά όπλα, τα οποία κατέχονται από εννέα χώρες ενώ, σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι χώρες που κατείχαν πυρηνικά όπλα ήταν εκείνες που αποτελούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεπώς, το αίτημα και ο στόχος του γενικού και πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού διατηρεί την επικαιρότητά του στο ακέραιο».
«Είναι η ώρα για ένα νέο πολύμορφο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, με στόχο όχι μόνο την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή έχουν αποδειχθεί. Νωπή είναι η εμπειρία από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «ο έλεγχος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μέσω της σχετικής συμφωνίας, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγή πολιτικής από τις κυβερνήσεις των χωρών της Μ. Ανατολής, που αρνούνται ή εμποδίζουν τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής».
«Η Ελλάδα -και πολύ περισσότερο η Κύπρος- έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο. Οι αναγκαίες καλές σχέσεις με το Ισραήλ πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάληψη φιλειρηνικών πρωτοβουλιών για την περιοχή και να αξιοποιηθούν υπέρ του μεγάλου στόχου του πυρηνικού αφοπλισμού», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει «Με δεδομένο ότι η υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή μας και στον κόσμο είναι αδιαίρετη, η κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να συμβάλλει -στο μέτρο του δυνατού, κυρίως μέσω της ΕΕ- υπέρ της αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό, στην Τουρκία».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)