Φοροκυνηγητό για 8,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου - iefimerida.gr

Φοροκυνηγητό για 8,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να βεβαιώσει φόρους περίπου 8,5 δισ ευρώ έως το τέλος του μήνα, «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να καλύψει τη διαφαινόμενη «τρύπα» των περίπου 3 δισ ευρώ και να αποφύγει την εκτίναξη του φετινού ελλείμματος σε διψήφιο ποσοστό, κάτι που θα καταστήσει μάλλον αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2012.

Το πολυπληθές κλιμάκιο της Τρόικα -τεχνικό κλιμάκιο και επικεφαλής- που επιστρέφει στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα, θα έχει, άλλωστε, την... ευκαιρία να τονίσει αυτό το ενδεχόμενο στις συναντήσεις που θα έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς, καθιστώντας σαφές ότι οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν για το νέο Μνημόνιο δεν μπορούν σε διαφορετική βάση από το ότι το Έλλειμμα του 2011 και ακολούθως του 2012 δεν μπορεί να απέχουν από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Σαφές είναι, άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην Αθήνα, ότι εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μια επισήμανση που έρχεται την ώρα που συζητείται η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης με αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες.

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα από την επικεφαλής του ΔΝΤ, μετά την έγκριση της 6ης δόσης από το δ.σ. του Ταμείου. Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη κυβέρνηση Παπαδήμου- ως κυβέρνηση ευρείας στήριξης- να εφαρμόσει χωρίς κλυδωνισμούς το πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο, όπως τόνισε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί η Ελλάδα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει τώρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα άμεση πρόκληση για τις ελληνικές Αρχές τη δημοσιονομική προσαρμογή στα επίπεδα που ορίζει το Πρόγραμμα, με έμφαση στο περιορισμό του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση της είσπαξης των φόρων.

Λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου -που θα αποτελέσει τη βάση για το νέο Μνημόνο- το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε δύσκολη φάση, αναθεωρώνοντας επί τα χείρω τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς όπως επισημαίνει και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς και η οικονομία είναι αδύναμη αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί.

Το Ταμείο διαπιστώνει, επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα «κλειστά» επαγγέλματα, την ανάγκη επιτάχυνσης των προετοιμασιών για τις αποκρατικοποιήσεις και χαρακτηρίζει πρόκληση τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και σημαντική για τη βιωσιμότητα του Χρέους τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ