«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γερμανική κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία με την Τουρκία και θεωρούν ότι η Τουρκία συνεχίζει να την εφαρμόζει», δήλωσε η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβ ερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.
Οι δηλώσεις της κ. Ντέμερ απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπάρχει ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που η Άγκυρα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εάν δεν απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας ως τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά τού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ επισήμανε ότι η συμφωνία επί της αρχής λειτουργεί, όπως λειτουργεί και η ισορροπία συμφερόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική δεν εξαντλείται στο να κλείσει μια συμφωνία με την Τουρκία, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη δέσμη ιδεών και συγκεκριμένων υλοποιημένων μέτρων, με στόχο την καλύτερη από ό,τι ως τώρα φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως δίδαγμα από τις εμπειρίες του τελευταίου διαστήματος ανέφερε «την ενίσχυση της FRONTEX, την πρόταση να δημιουργηθεί από την FRONTEX μια πραγματική πολυθενική ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης συνόρων».
Μια τέτοια υπηρεσία, όπως είπε, μπορεί, ειδικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα από όπου ήρθαν οι περισσότεροι πρόσφυγες, να βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα, «κατά τρόπο ο οποίος συνάδει με τις αξίες μας και τα πολιτικά μας συμφέροντα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σοβαρά λαμβάνει το Βερολίνο υπόψη του τις τουρκικές απειλές, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα κάνουν καλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία, αν και θα μπορούσαν να την εφαρμόσουν και καλύτερα, καθώς σε διάφορα σημεία δεν υπάρχει 100% εφαρμογή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, σημείωσε ότι «δεν είναι καλή ιδέα να βάζουμε υπερβολικό συναισθηματισμό ή πολιτικοποίηση» και υπενθύμισε ότι η σχετική συμφωνία με την ΕΕ υπάρχει από το 2013 και δεν εφευρέθηκε λόγω της συμφωνίας για τους πρόσφυγες.
«Κάναμε καλά που μέχρι τώρα την εφαρμόζαμε βήμα-βήμα μέχρι να εφαρμοστούν και οι 72 προβλεπόμενοι όροι. Τώρα έχουμε φθάσει στο σημείο 67 και πρέπει να δούμε εάν θα καταφέρουμε τους επόμενους μήνες όσο πιο γρήγορα γίνεται να ολοκληρώσουμε και τους υπόλοιπους πέντε», προσέθεσε ο κ. Σέφερ και ανέφερε ότι για αυτό γίνεται σειρά επαφών μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, ενώ η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο, όπου αυτό επιθυμείται και είναι απαραίτητο.