Ογδόντα εκατομμύρια ευρώ δάνειο πήρε η εταιρεία Πήγασος μέσα στην κρίση, όπως παραδέχθηκε καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο έκδοτης του «Έθνους», Φώτης Μπόμπολας.
Όπως είπε, το δάνειο υπεγράφη στις 11 Μαρτίου του 2014, εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016 και διατέθηκε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.
Ο εκδότης του «Έθνους» υποστήριξε ότι είναι επαρκείς οι καλύψεις για όλα τα δάνεια της εταιρείας Πήγασος.
Σημείωσε ακόμα ότι θεωρεί πως οι εγγυήσεις και οι εξασφαλίσεις που δόθηκαν από τον Πήγασο και την εταιρεία του Μεγκα Τηλέτυπος είναι επαρκείς για να καλύψουν τις τράπεζες που έχουν παράσχει δάνεια στο τηλεοπτικό κανάλι.
To Μega το κλείνουν οι μέτοχοι, όχι η κυβέρνηση
Όπως προκύπτει και από την κατάθεση του Φ. Μπόμπολα στην εξεταστική επιτροπή, το Mega (Τηλέτυπος) κλείνει επειδή το αποφάσισαν οι μέτοχοι του, μέσω της επιχειρηματικής απόφασης της μη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και όχι από κάποιο κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο Φ. Μπόμπολας ανέφερε ότι μόνο ο ίδιος (Πήγασος) εκδήλωσε την πρόθεση να βάλει χρήματα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Τηλέτυπου ενώ «άδειασε» εμφατικά τον Μανώλη Καψή ο οποίος με πρόσφατη παρέμβασή του στο κανάλι έριξε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για το κλείσιμο του Mega:
«Δεν εκπροσωπεί τις απόψεις του δ.σ του Τηλέτυπου ο Μανώλης Καψής, και δεν έχει πάρει γραμμή από τους μετόχους» σημείωσε ο Φ. Μπόμπολας σε ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου για το θέμα της φορολογικής ενημερότητας του Mega.
«Γιατί δεν βάζετε το χέρι στην τσέπη να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Mega;»
Γιατί δεν βάζετε το χέρι στην τσέπη ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Mega, ρώτησε επανειλημμένα η Αννέτα Καββαδία αναγκάζοντας τον Φ. Μπόμπολα να «καρφώσει» τους άλλους μετόχους του Τηλέτυπου:
«Υπάρχουν άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με άλλα κανάλια, που δε βλέπουν με καλό μάτι το Mega». Όπως ανέφερε επίσης, 25 εκατ. ευρώ που έχουν προέλθει από τα έσοδα της ταινιοθήκης, είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μισθοδοσία.
«Πώς ελπίζετε να πάρει άδεια ένα κανάλι χωρίς πλήρη φάκελο», ακόμα ένα ερώτημα της Α. Καββαδία η οποία τόνισε ότι ενώ οι μέτοχοι τα "έχουν σπάσει" διεκδικούν μία άδεια με την ίδια μετοχική σύνθεση. Ο Φ. Μπόμπολας, κάτοχος του 33% των μετοχών του Τηλέτυπου, επανέλαβε ότι για τη σημερινή κατάσταση του Mega φταίνε οι μέτοχοί του και όχι η κυβέρνηση ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν ξέρει αν θα θέλει να συμμετάσχει στο «νέο τηλεοπτικό τοπίο».
Τα δάνεια του Πήγασου των 160 εκατ. ευρώ
Τα δάνεια του ομίλου "Πήγασος", ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ και είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Όπως ανέφερε ο Φ. Μπόμπολας, μέσα στο ποσό αυτό είναι και το ομολογιακό δάνειο των 80 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2014 και εκταμιεύτηκε το 2016. Το δάνειο αυτό, προσέθεσε, είναι σε καθεστώς «παγώματος» και οι τόκοι του, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί κανονικά.
Συγκεκριμένα, ον Απρίλιο του 2016, λίγες μέρες πριν από την απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δόθηκε στον όμιλο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) 80 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν προκύπτει ότι υπήρχαν ληξιπρόθεσμοι τόκοι που αναχρηματοδοτήθηκαν, κάτι που παραβιάζει τους βασικούς κανόνες πιστοδοτικής πολιτικής των τραπεζών. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποπληρώσει το συγκεκριμένο δάνειο, την ώρα που ο όμιλος έχει μετατραπεί σε εταιρεία holding, συμμετοχών και τα έσοδα και τα έξοδα του ομίλου της προέρχονται από τα μερίσματα των συμμετοχών τους στα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τους ισολογισμούς των οποίων προκύπτουν συνεχώς ζημίες. Τα αποτελέσματα του 2015 επιβαρύνθηκαν μεταξύ άλλων και από τις ζημιές 20 εκατ. ευρώ των συγγενών εταιρειών και κυρίως της Τηλέτυπος. Από το ομολογιακό δάνειο των περίπου 80 εκατ. καταβλήθηκαν πρόσφατα μόνο τα 3,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων του δανείου. «Στον καπιταλισμό συμβαίνει παντού να δανείζοντας οι εταιρείες», απάντησε ο κ. Μπόμπολας σε ερώτηση του Δ. Καμμένου για τον υπερδανεισμό του Πήγασου. Οι τράπεζες στο παρελθόν έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις και καλύψεις σε αντίθεση με σήμερα, ανέφερε επίσης ο Φ. Μπόμπολας σε μια διατύπωσε που προκάλεσε αίσθηση.
Ο Φ. Μπόμπολας ανέφερε ότι η «Πηγασος» είναι σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία αλλά απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το σχέδιο του, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κασιδιάρη.
Ο Φ. Μπόμπολας αρνήθηκε ότι χρησιμοποιούσε την επιρροή των ΜΜΕ για να παίρνει δουλειές του δημοσίου. Όπως χαρακτηριστικά διατύπωσε την ερώτηση η Α. Καββαδία: «Για ποιον λόγο ασχοληθήκατε με τον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης; Εφόσον στόχος της επιχειρηματικότητας είναι η δημιουργία κέρδους γιατί συνεχίζετε να διατηρείτε έναν τηλεοπτικό σταθμό και εφημερίδες οι οποίες είναι επί χρόνια ζημιογόνες; Πετάτε τα χρήματα για το χόμπι σας ή μήπως τελικά με αυτόν τον τρόπο αγοράζετε πολιτική και επιχειρηματική επιρροή;». «Εάν το Mega δεν υποστήριζε το 2012 την τότε κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει δάνειο», ένα άλλο ερώτημα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν απαντήθηκε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον δανεισμό της "ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε", στην οποία ο Πήγασος μετέχει με ποσοστό 32,5%, ο Φ. Μπόμπολας είπε πως ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας αυτής ανέρχεται σε 103 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Για τον δανεισμό του Τηλέτυπου, προσέθεσε, ότι έχουν τεθεί ως εγγυήσεις μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του ομίλου και η ταινιοθήκη του, που έχει αποτιμηθεί από διεθνή εταιρεία σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου. «Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα εκποιηθούν και θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι», υπογράμμισε. Σε ερώτηση του Ν . Συρμαλένιου, ο Φ. Μπομπολας είπε ότι οι offshore που εμφανίζονται στο μετοχικό κεφάλαιο είναι όλες ιδιοκτησίας του κ. Βαρδινογιάννη.
Όπως τόνισε ο Σ. Φάμελλος, "σήμερα, όποιο επιχειρηματικό σχέδιο και αν έχετε, δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο με τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ των τόκων αλλά πρέπει να δοθεί και ενίσχυση από τον ιδιοκτήτη. Η κοινωνία ενδιαφέρεται για το τι θα κάνουν οι όμιλοι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών". Από τη μεριά του, ο Φ. Μπόμπολας απάντησε «εγώ όσο μπορώ θα στηρίξω, αλλά δεν ξέρω πόσο μπορώ, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες για να δώσουμε λύση»... Περιμένουμε πιο συμπαγή απάντηση χρηματοδότησης της επιχείρησης σχολίασε ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πήρε συγκεκριμένη απάντηση. Περί «αντικειμενικής ενημέρωσης» απάντησε ο μεγαλομέτοχος του Mega στην ερώτηση του Σ. Φάμελλου για την πολιτική τοποθέτηση των μέσων ενημέρωσης καθώς και την πτώση στη θεαματικότητα του Mega όταν το τελευταίο πήρε συγκεκριμένη θέση στον τομέα της πληροφόρησης. Αντίστοιχα γενικόλογη και απάντηση στην ερώτηση για το αν οι 8 άδειες ήταν καθορισμένες από την «αγορά»... Είχαμε ασύδοτο κράτος όπως φάινεται, σχολίασε η Α. Καββαδία.
Η off shore στον Παναμά και το Stoiximan.gr
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τζαβάρα από τη ΝΔ, ο Φ. Μπόμπολας παραδέχτηκε τη συμμετοχή του σε off shore εταιρεία στον Παναμά, την οποία έχει δηλώσει, όπως είπε στο πόθεν έσχες του, ενώ, όταν ρωτήθηκε, στη συνέχεια, για το σε ποιές εταιρείες off shore συμμετέχει, δεν τις κατονόμασε.
Σε ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής και βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου για το δάνειο που έδωσε στον Πήγασο η off shore εταιρεία με την επωνυμία Rostovar Capital, ο Φ. Μπόμπολας δήλωσε ότι η εταιρεία αυτή είναι δική του και μέσω της εταιρείας αυτής δάνεισε τον Πήγασο 4,5 εκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 2%. Για τη νόμιμη ή μη απόκτηση αυτών των χρημάτων και τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για τη συναλλαγή (η οποία έγινε μέσω της HSBC στον Παναμά και της Alpha Bank στην Ελλάδα) ο κ. Μπόμπολας επιφυλάχτηκε να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το όνομά του εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. ΄Πρόκειται, όπως υποστήριξε, για λογαριασμό 20 εκατομμυρίων που ανήκει στην οικογένεια και είναι διαφανή.
Ο ιδιοκτήτης του Πήγασου και μέτοχος του Τηλέτυπου δεν απάντησε στην ερώτηση του κ. Καμμένου για 3,5 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνονταν κάθε χρόνο σε στελέχη του καναλιού, εκτός μισθοδοσίας, με βάση και τα στοιχεία που έδωσαν οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν σχετική έρευνα για τον Τηλέτυπο.
Αδικημένος από τις τράπεζες
Ο Φ. Μπόμπολας εμφανίστηκε ως αδικημένος από τις τράπεζες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ισχυριζόμενος ότι "έγιναν ρυθμίσεις δανείων εταιρειών που είναι ανταγωνιστές", την ίδια στιγμή που εκείνος ζητούσε ανάλογες ρυθμίσεις και ακόμη δεν το έχει κατορθώσει. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελευθεροτυπία και στον ΔΟΛ που πήραν ρύθμιση για τα δάνειά τους με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ ο Πήγασος πληρώνει ακόμη επιτόκια πολύ μεγάλα για τις δυνατότητες της εταιρείας.
Ερωτώμενος για τη συμμετοχή του κ. Κυριακίδη στο μετοχικό κεφάλαιο του Πήγασου, ο Φ. Μπόμπολας ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του είναι εισηγμένη εταιρεία και ο κ. Κυριακίδης μπήκε μέσα από το χρηματιστήριο. Η εταιρεία ΝΕΠ αγόρασε μετοχές από το χρηματιστήριο και αυτή τη στιγμή έχει μπει σε εκκαθάριση, με εκκαθαριστή τον Απόστολο Τσελεπόπουλο, αγνώστου διαμονής. Ο Δ. Καμμένος ρώτησε τον Φ. Μπόμπολα και για την εταιρεία Stoiximan, η οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος, ανήκει στη σύζυγό του. Ρωτήθηκε αν πληρώνει φόρο στο Ελληνικό κράτος και απάντησε ότι πληρώνει φόρο κατά δήλωση, με βάση τον νόμο Βενιζέλου, καθώς η εταιρεία έχει έδρα τη Μάλτα. Ο κ. Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για θέμα γκρίζας διαφήμισης που υπάρχει σχετικά με την εταιρεία, ενώ ζήτησε από τον κ. Μπόμπολα να απαντήσει για ποιον λόγο, κερδίζοντας τόσα χρήματα από το Stoiximan, δεν τα έδωσε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του MEGA.