Ο 'Ελιο ντι Ρουπό είναι από σήμερα ο νέος πρωθυπουργός του Βελγίου. Ο Βέλγος πολιτικός είναι διάσημος για τα κόκκινα παπιγίον που φορά, αλλά όχι μόνο για αυτα. Ο Ντι Ρουπό είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας καθώς και ο πρώτος σοσιαλιστής γαλλόφωνος που αναλαμβάνει το αξίωμα από το 1974.
Η θέση του αποτελεί «ηλεκτρική καρέκλα», καθώς χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμφωνήσουν στο σχηματισμό μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Στη μικρό βασίλειο που αποτελεί την καρδιά της Ευρώπης, η πολιτική είναι μια άσκηση για γερά νεύρα. Τι και αν οι Βρυξέλλες αποτελούν την πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου και την ατμομηχανή για τη γεφύρωση των ευρωπαϊκών λαών; Οι δύο εθνικές κοινότητες του Βελγίου είναι εδώ και χρόνια στα μαχαίρια.
«Δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι»
Οι γλωσσικές και εθνοτικές διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων φαίνονται αγεφύρωτες. Με τους Φλαμανδούς στο βορρά και τους Βαλόνους στο Νότο, το Βέλγιο στην ουσία μοιάζει με δύο ξεχωριστά κράτη. Οι πλούσιοι Φλαμανδοί (ολλανδόφωνοι) έχουν απειλήσει ακόμη και με ανεξαρτητοποίηση της Φλάνδρας, ενώ οι πάλαι ποτέ ανεπτυγμένοι Βαλλόνοι (γαλλόφωνοι) μετά το κλείσιμο των ορυχείων άνθρακα τη δεκαετία του '50 είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία. Πολλοί περιπεκτικά λένε πως το μόνο που ενώνει τους δύο λαούς είναι ο βασιλιάς, οι πατάτες, οι βάφλες και οι πραλίνες.
Η ομοσπονδιακή δομή αμβλύνει τις αντιθέσεις μεταξυ των δύο λαών, ωστόσο οι εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε φορά που ένα μείζον θέμα έρχεται στο τραπέζι.Πόσο μάλλον όταν πρέπει να σχηματιστεί κεντρική κυβέρνηση.
Πρώτος γαλλόφωνος πρωθυπουργός μετά από 40 χρόνια
O Έλιο ντι Ρούπο θα είναι ο πρώτος γαλλόφωνος πρωθυπουργός στο Βέλγιο μετά από 40 χρόνια, και μπαίνει επικεφαλής ενός συνασπισμού το πρώτο έργο του οποίου θα είναι η ψήφιση μέτρων λιτότητας ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της χώρας.
Ο ντι Ρούπο γεννήθηκε στο Βέλγιο από Ιταλούς μετανάστες. Παιδί μιας οικογένειας με οκτώ αδέλφια, έχασε τον πατέρα του σε τροχαίο δυστύχημα όταν ήταν μόλις ενός έτους ενώ η αγράμματη μητέρα αναγκάστηκε να δώσει κάποια από τα αδέλφια του σε ορφανοτροφείο.
Ο δεύτερος Ευρωπαίος ηγέτης που δηλώνει ομοφυλόφιλος
Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν μασάει τα λόγια του. Είναι ο δεύτερος αρχηγός κυβέρνησης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει διακηρύξει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Το 1996 είχε κατηγορηθεί ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα αγόρια. Η κατηγορία αποδείχθηκε ψευδής, ωστόσο ο ντι Ρούπο είχε δηλώσει πως σκέφτηκε ακόμη και να αυτοκτονήσει αν δεν αθωωνόταν πλήρως.
Οι δημοσιογράφοι τον ακολουθούσαν παντού μέχρι που όταν κάποια στιγμή του φώναξαν ότι είναι γκέι, ο ντι Ρούπο γύρισε και απάντησε «Ναι είμαι. Και λοιπόν;»
Η αποκάλυψη είχε προκαλέσει αίσθηση στη χώρα, ωστόσο ο ίδιος δεν μετάνοιωσε ποτέ για αυτό. «Ο κόσμος είχε σαστίσει με την απάντησή μου. Ήταν μια ειλικρινής, αληθινή απάντηση», ανέφερε στον βιογράφο του.
«Πυρά πανταχόθεν» για τα κακά φλαμανδικά του
Ωστόσο πρίν καν την ορκομωσία του, ο ντι Ρούπο συγκεντρώνει τα πυρά των Φλαμανδών εξαιτίας των γλωσσικών του ικανοτήτων. Τα φλαμανδικά του νέου πρωθυπουργού είναι πολύ κακά, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα στο τρίγλωσσο Βέλγιο, καθώς στις φλαμανδόφωνες περιοχές το άκουσμα έστω και μιας λέξης στα γαλλικά μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων!
Η μεγαλύτερη φλαμανδική εφημερίδα Χετ Λάατστε Νιούς δεν «χαρίστηκε» στον ντι Ρούπο για τα φλαμανδικά του ενώ ο Φλαμανδός υπέρμαχο της ανεξαρτησίας Ντε Βέφερ δήλωσε πως «η Νιγηριανή καθαρίστριά μου, που έχει μόνο δυο χρόνια στο Βέλγιο, μιλάει καλύτερα φλαμανδικά από τον Έλιο. Στις Βρυξέλλες δεν μπορείς ούτε τσάντα να πουλήσεις χωρίς να είσαι δίγλωσσος, αλλά να που μπορείς να γίνεις πρωθυπουργός ακόμα κι αν δεν μιλάς σωστά ολλανδικά».