Είμαστε αυτόνομη, εναλλακτική πολιτική δύναμη και δεν θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη της στην «Αγορά», απαντώντας στο ερώτημα εάν συνεργαστεί, σε περίπτωση εκλογών, με το πρώτο κόμμα.
Ωστόσο επανέλαβε την σταθερή όπως είπε θέση του κόμματος της για «την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης – συνεργασίας».
Στο ενδεχόμενο να υπάρξει συγκυριακή συμμαχία με την κυβέρνηση, το Φθινόπωρο, κατά τη συζήτηση των εργασιακών και των ομαδικών απολύσεων, ζήτημα στο οποίο συμφωνούν τα δύο κόμματα, η κ. Γεννηματά απέφυγε να δεσμευτεί.
Ανέφερε ότι «αρχές Ιουλίου ξεκίνησαν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και συμφωνήθηκε πλαίσιο θέσεων στη βάση ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Η Κ. Γεννηματα διαπιστωνει επισης ότι «δεν υπάρχει στη χώρα κυβέρνηση που να μπορεί να υπερασπιστεί, με την αξιοπιστία και την σοβαρή τεκμηρίωση που απαιτείται, αυτό το πλαίσιο».
Αναφερόμενη στην εκτίμηση της κυβέρνησης «περί αναμενόμενης έκρηξης ανάπτυξης το 2ο εξάμηνο του 20016» επανέλαβε τη θέση του κόμματος της για «αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, με μια Εθνική Γραμμή που θα σημάνει ένα αναπτυξιακό συναγερμό στη βάση μιας δημιουργικής συνεργασίας κράτους-κοινωνία-αγοράς».
Σε ότι αφορά το πόρισμα της επιτροπής για την Κεντροαριστερά και την εκλογή αρχηγού, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε θεμελιώδες βήμα για την ενιαία πολιτική έκφραση του χώρου της Κεντροαριστεράς το πρώτο κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου.
Πρόσθεσε ότι στα επόμενα βήματα θα καθοριστεί ο οδικός χάρτης όπου θα προσδιορίζεται και εκλογή του αρχηγού για το νέο σχήμα όπου θα υπάρχει ζωτικός χώρος έκφρασης και δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής σε κάθε προοδευτικό πολίτη.
Ερωτηθείσα εάν την προβληματίζει το «πολιτικό φλέρτ» του πρωθυπουργού με τον Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γ. Παπανδρέου και συζήτησαν για την ενότητα του κεντροαριστερού χώρου.
Με τη δημιουργία μιας μεγάλης αυτόνομης παράταξης, αυστηρά οριοθετημένη και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Έκλεισε λέγοντας ότι «αναμένουμε τις προτάσεις του κόμματος του για το κοινό προγραμματικό πλαίσιο και την συμμετοχή και συμβολή του ΚΙΔΗΣΟ για την συνέχεια και ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του ευρύτερου πολιτικού μας χώρου».
Για την στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα του εκλογικού νόμου η κ Γεννηματά διευκρίνισε ότι «Εμείς δεν καταψηφίσαμε την απλή αναλογική» και ότι η ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε ήταν πρόταση απλής αναλογικής, με εξαίρεση «στην περίπτωση που ο λαός με υψηλό ποσοστό (άνω του 42%) εκφράσει την ρητή βούληση του να κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων.»
Απέδωσε στον πρωθυπουργό ιδιοτέλεια για την χρονική επιλογή που άνοιξε το θέμα και «στενό μικροκομματικό συμφέρον» στη ΝΔ όπου όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στο μπόνους των 50 εδρών και αρνήθηκε κάθε συζήτηση, με βάση την πρόταση μας».