Τις μετακινήσεις στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα (όπως αυτή στην Πάρο) αφορά η τροπολογία που ψηφίσθηκε την Τετάρτη.
Το καθεστώς για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου ρυθμίζεται από το νόμο 4336/2015, που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Η επίμαχη τροπολογία που προκαλλεςε σύγκρουςη μεταξύ κυβέρνηςης και ΝΔ μετά το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη, επιφέρει δύο βαςικές αλλαγές :
Α) επιτρέπεται στους συνοδούς ασφαλείας η διαμονή στο εξωτερικό για πάνω από 60 ημέρες που ίσχυε με τον 4336/2015.
Η αλλαγή γίνεται γιατί θα ήταν τραγελαφικό η αςφάλεια του πρωθυπουργού και του προεδρου της Δημοκρατίας που τους συνοδεύει υποχρεωτικά, αν υπερβεί τις 60 ημέρες/έτος να μη μπορεί να τους συνοδέψει. Για όλους τους υπόλοιπους αξιωματούχους του Δημοσίου το όριο των 60 ημερών παραμένει ως έχει
Β) διαμονή μελών κυβερνητικής αποστολής
Έως την ψήφιση του νόμου 4336/2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 22 παρ. 2α, νόμος 2685/1999) όσοι συνόδευαν στο εξωτερικό, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης και της Βουλής, τους Υπουργούς, τους Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς, και Βουλευτές) μπορούσαν να διαμένουν χωρίς περιορισμό στο ίδιο ξενοδοχείο 5 αστέρων – και ποτέ κατώτερης – με τους παραπάνω αξιωματούχους.
Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε την Τετάρτη
-ρυθμίζεται το καθεστώς της διανυκτέρευσης στο εξωτερικό (και όχι σε ελληνικά νησιά, όπως αναφέρθηκε από τη ΝΔ και το Ποτάμι), όπου διεξάγονται διεθνείς Σύνοδοι και Διασκέψεις. Σε αυτές τα μέλη των αποστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των Υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών (άρα όχι όλης της κυβέρνησης), θα πρέπει να διαμένουν μαζί με τα πρόσωπα που συνοδεύουν, για λόγους ασφαλείας και ενιαίας εικόνας της αποστολής. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν σε συνομιλητές τους ότι «θα ήταν τουλάχιςτον παράλογο ο Υπουργός Άμυνας να διαμένει στο κέντρο της πόλης όπου γίνεται δύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού να διαμένει στα προάστια, καθώς είναι αδύνατο να βρεθεί σε περίοδο υψηλής κίνησης κατάλυμα με τον περιορισμό των 220 ευρώ της κατηγορίας 1 (του άρθρου 5 της υποπαρ. Δ9 του Ν. 4336/2015, που ισχύει σήμερα)».