Τα καλάθια με φρούτα που απεικονίζονται στα περίφημα ψηφιδωτά της Ροτόντας προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού συνεργείου του διεθνούς ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Ο λόγος μπορεί να μην είναι κατ' αρχήν προφανής και οι περαστικοί ενδέχεται να διερωτήθηκαν, όταν είδαν τα μέλη του συνεργείου να στρέφουν αργότερα την κάμερα στα δαμάσκηνα που ωριμάζουν στην αυλή του μνημείου...
Την εξήγηση δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις με τα διεθνή μέσα, Γιώργος Μπασμαδέλης, ο οποίος συνοδεύει την αποστολή και αναφέρει ότι τα ίδια φρούτα που διακρίνονται στα ψηφιδωτά βρίσκονται και στα δέντρα που φυτεύτηκαν στην αυλή με πρωτοβουλία της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων.
Όπως λέει, «οι εικόνες αυτές μεταφέρουν την ίδια την ιστορία της γαστρονομίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεύουν την εξέλιξή της στις διαφορετικές ιστορικές περιόδους και συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Άλλωστε το συνεργείο του BBC βρίσκεται εδώ για την πρώτη παραγωγή που γίνεται στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για τον γαστρονομικό τουρισμό».
Εκτός όμως από τα φρούτα, τα παραδοσιακά εδέσματα της πόλης που θα «ταξιδέψουν» το επόμενο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, με τη δύναμη της εικόνας, είναι η μπουγάτσα με κρέμα και κιμά, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα τρίγωνα Πανοράματος, το τσουρέκι, τα γεμιστά, το μυδοπίλαφο, τα κεφτεδάκια με κιμά βουβαλιού, το καλαμάρι - σουβλάκι στη σχάρα και τα πλούσια αλιεύματα της περιοχής που περιλαμβάνουν καβούρια, γοφάρια, λαυράκια και μπακαλιάρο.
Μεγάλο είναι, όμως, και το ενδιαφέρον των Βρετανών για το παραδοσιακό σαγανάκι, σε κάθε του μορφή: φέτα σαγανάκι, μύδια σαγανάκι, γαρίδες σαγανάκι.
Ποιο είναι όμως το μυστικό της νοστιμιάς στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης; «Εδώ είναι πιο νόστιμα τα ψάρια. Και σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό; μα βέβαια στο ελαιόλαδο. Είστε πολύ γενναιόδωροι στην ποσότητα του ελαιολάδου στο φαγητό» λέει ο Βρετανός σεφ Ρικ Στάιν και τα λόγια του μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπασμαδέλης.
Ήδη ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα σε τρία εστιατόρια, ένα μπουγατσατζίδικο, όπου καταγράφηκε το παραδοσιακό άνοιγμα του φύλλου της μπουγάτσας, και ένα ζαχαροπλαστείο αλλά και στα μνημεία της πόλης, τον Λευκό Πύργο, την Καμάρα και τη Ροτόντα.
Γυρίσματα έγιναν, επίσης, στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, με ψάρια που μεταφέρθηκαν εκεί με ψαρόβαρκα και μαγειρεύτηκαν επί τόπου.
Την τιμητική του είχε και το τυρί φέτα σε διάφορες εκδοχές δημιουργικής κουζίνας με χαρακτηριστικότερο το τιραμισού με φέτα, αλλά και πιάτα με βαρελίσια φέτα, φέτα καπνιστή και φέτα σαγανάκι.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των γυρισμάτων περιλαμβάνει, ακόμη, συνταγές με ροδάκινα, όπως το κοτόπουλο με ροδάκινο και η ροδακινόπιτα που θα μαγειρευτούν στον αμπελώνα και τον ροδακινώνα της Νάουσας, τα γνωστά μπακαλιαράκια με σκορδαλιά στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης αλλά και το παραδοσιακό κρέας με μελιτζάνες που θα μαγειρέψει στο εξοχικό της σπίτι στη Χαλκιδική, η ίδια η Βέφα Αλεξιάδου, ιδιαίτερα προσφιλές πρόσωπο στη Βρετανία.
Τα μέλη του συνεργείου θα μπουν επίσης στη βάρκα στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου για να μαζέψουν μύδια μαζί με τους ψαράδες, τα οποία αργότερα θα μαγειρέψουν με ρύζι Χαλάστρας προκειμένου να δημιουργήσουν το ψηφισμένο μυδοπίλαφο, ένα χαρακτηριστικό πιάτο της Θεσσαλονίκης.
Θα ακολουθήσουν γυρίσματα στις λαϊκές αγορές, τις αγορές τροφίμων της πόλης και τα γνωστά παντοπωλεία ενώ ξεχωριστή θέση θα έχει και ο κρόκος Κοζάνης που θα μαγειρευτεί σε στούντιο στη Βρετανία με κοτόπουλο.
«Τις εικόνες της πόλης θα συμπληρώσουν η σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα, οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Άνω Πόλη ακόμη και εναλλακτικές ξεναγήσεις με βέσπα καθώς υπάρχουν ομάδες που δραστηριοποιούνται και με αυτό το κομμάτι του τουρισμού» προσθέτει ο κ. Μπασμαδέλης.
Όλα τα παραπάνω θα προβληθούν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στην εκπομπή του BBC, (Τα μακρά Σαββατοκύριακα του σεφ Ρικ Στάιν (Rick Stein's Long Weekends). Η Θεσσαλονίκη, άλλωστε, έλαβε τη «σκυτάλη» στα γυρίσματα από το Βερολίνο, τη Βιέννη, τη Μπολόνια, τη Λισσαβόνα, και το Ρέικιαβικ και θα την παραδώσει μετά τις 31 Ιουλίου στο Παλέρμο.
«Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για να "πουλήσουμε" το γαστρονομικό μας προϊόν που μπορεί να θεωρείται πολύ αυτονόητο για τους Έλληνες όμως είναι παγκοσμίως άγνωστο» σημειώνει ο υπεύθυνος του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις σχέσεις με τα διεθνή μέσα.
Διευκρινίζει ότι προηγήθηκε μια μεγάλη προετοιμασία για τα γυρίσματα από την προηγούμενη επίσκεψη εξοικείωσης που έγινε τον περασμένο Μάιο ώστε να προσδιοριστεί το πρόγραμμα και το περιεχόμενο της εκπομπής.
Θεωρεί, ωστόσο, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σιγά σιγά η πόλη της Θεσσαλονίκης γίνεται γνωστή και εκτός συνόρων για τις νοστιμιές και τα παραδοσιακά πιάτα της.
Ως απόδειξη, ο ίδιος μεταφέρει μια δική του χαρακτηριστική εμπειρία: «πρόσφατα, επιστρέφοντας από την Αμερική, συνομιλούσα με δύο Γερμανίδες που κρατούσαν στα χέρια δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και εκτυπώσεις από το διαδίκτυο για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Είπαν, μάλιστα, ότι επρόκειτο να μείνουν για μία εβδομάδα στην πόλη και όχι σε κάποιο τουριστικό προορισμό της Χαλκιδικής για να δοκιμάσουν το φημισμένο σαγανάκι....»