Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα δεχθεί σήμερα τους εκπροσώπους των διαφορετικών θρησκευμάτων στο Ελιζέ και θα ακολουθήσουν σύσκεψη του συμβουλίου ασφάλειας και άμυνας, αλλά και υπουργικό συμβούλιο.
Μερικές ώρες μετά τη σφαγή του καθολικού ιερέα σε μια εκκλησία του Saint-Etienne-du-Rouvray, ο Γάλλος πρόεδρος προέβη σε διάγγελμα και κάλεσε τη Γαλλία να κάνει μέτωπο απέναντι στον «πόλεμο» που αντιμετωπίζει η χώρα.
Αλλά η αντιπολίτευση στη Γαλλία δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν είναι αυτή που άσκησε την πιο σκληρή κριτική. Κατηγόρησε Δεξιά και Αριστερά για τα προβλήματα της χώρας και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν δρα. «Οι Γάλλοι περιμένουν και μιλάω εξ ονόματός τους: πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα που επιβάλλονται και θα θέσει τέλος σε δεκαετίες τύφλωσης και χαλαρότητας που οδήγησαν τη Γαλλία εδώ που βρίσκεται σήμερα;» είπε η Λεπέν.
Την ίδια κριτική άσκησε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν μεταβατικός πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Les Republicains, Νκολά Σαρκοζί, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει, χωρίς καθυστέρηση, τις προτάσεις του κόμματός του. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Απέναντι στη βαρβαρότητα η Αριστερά έχει παγώσει», ο Σαρκοζί δηλώνει: «Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στη διαδρομή των τρομοκρατών, στα μέσα παρακολούθησης και στις εκτιμήσεις για την επικινδυνότητα αυτών των ατόμων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: πώς άτομα που είχαν φάκελο επικινδυνότητας, ειδικά ο ένας που είχε δικαστεί γιατί ήθελε να πάει στη Συρία, αφέθηκαν ελεύθεροι για να κάνουν μια τέτοια επίθεση;».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ολάντ έκλεισε την πόρτα σε αυτές τις προτάσεις: δεν σκοπεύει να αλλάξει τη νομοθεσία. «Το να περιορίσουμε τις ελευθερίες μας και να μετακινηθούμε από τους συνταγματικούς μας κανόνες δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό και θα αδυνάτιζε αναμφίβολα την συνοχή του έθνους μας», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος δεν θέλει να επιβάλει προσωρινή κράτηση στα άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Ισλάμ.
«Δεν πρόκειται να εφευρίσκουμε έναν νέο νόμο για κάθε επίθεση» εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Πρόεδρος και πρωθυπουργός εξήγησαν ότι η Γαλλία διαθέτει όλα τα νομοτεχνικά εργαλεία για να διεξάγει τον «πόλεμο» εναντίον της τρομοκρατίας. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι το πολιτικό κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο, αφού η χώρα γνώρισε την τρίτη τρομοκρατική επίθεση μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν γοργά.