Σκληρό δημοσίευμα των Financial Times στήνει στον τοίχο τόσο την Ανγκελα Μέρκελ όσο και τον Νικολά Σαρκοζί για το χειρισμό της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ και επισημαίνει πως ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η ευρωζώνη από την κρίση είναι μια πραγματική δημοσιονομική ένωση και όχι ένα ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η έγκριτη εφημερίδα κατηγορεί τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι παρά τις εξαγγελίες της για δημοσιονομική ένωση στην ουσία «προτείνει ένα κλαμπ λιτότητας, ένα σύμφωνο σταθερότητας με αναβολικά. Στόχος της είναι να επιβληθεί δια βίου λιτότητα, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με αντίστοιχες συνταγματικές ρυθμίσεις σε όλα τα κράτη».
Σε ότι αφορά την προσέγγιση του Νικολά Σαρκοζί, αυτή θεωρεί πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει οιαδήποτε εθνική κυριαρχία και αντ' αυτής «θέλει να διατηρήσει την διακυβερνητική προσέγγιση που έχει αποτύχει στο παρελθόν».
«Αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της Κομισιόν ή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην αντιμετώπιση των παραβατών. Και ενώ απορρίπτει την εμμονή της Mέρκελ με τη λιτότητα, ούτε ο ίδιος ενδιαφέρεται για μία πραγματική δημοσιονομική ένωση. Ενδιαφέρεται για το ευρωομολόγο και θέλει να καταστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύστατος δανειστής. Υποθέτω γιατί η Γαλλία θα μπορούσε να ευνοηθεί και από τις δύο αυτές προτάσεις».
Το δημοσίευμα προκρίνει ως λύση όχι τη γεφύρωση των θέσεων του γαλλογερμανικού άξονα μα κυρίως την υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα και ένα ευρωομόλογο μακροπρόθεσμα. Με δυο λόγια: δημοσιονομική ενοποίηση.
Για να γίνει αυτό όμως πράξη, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. «Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχει ένα γραφείο στο οποίο να απευθύνεται κανείς, αλλά ένα σύστημα που να μπορεί να χειρίζεται όλες τις πλευρές της οικονομικής πολιτικής, όπου θα περιλαμβάνεται και η διαχείριση κρίσεων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, η επίτευξη μίας δημοσιονομικής ένωσης δεν είναι κάτι που γίνεται γρήγορα. Αντιθέτως, χρειάζεται περίπου 10 χρόνια αν όχι περισσότερο.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει την Παρασκευή σε αλλαγή Συνθηκών οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή την Δευτέρα Θα ήταν όμως, ένα σημαντικό βήμα, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστελνε ένα σαφές μήνυμα δέσμευσης ότι θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανοούν τα τεχνικά και τα νομικά θέματα καλά, ωστόσο δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν πως η ευρωζώνη αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή.
«Η επιχειρηματολογία τους, η οποία εξηγεί την κρίση μόνο με το επιχείρημα της δημοσιονομικής απειθαρχίας, ίσως να είναι η βασική αιτία για την μέχρι τώρα αποτυχία όλων των προσπαθειών τους. Ένα ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι δημοσιονομική ένωση», καταλήγει το δημοσίευμα.