Η ενδεκάδα του Καστανίδη για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς - iefimerida.gr

Η ενδεκάδα του Καστανίδη για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε ένα ρημαγμένο τοπίο εκκαθάρισης προσωπικών στόχων αναδεικνύουν ο Χάρης Καστανίδης και 11 ακόμα βουλευτές με δεκασέλιδο μανιφέστο τους.

Στο κείμενο με τίτλο «Το παρόν και το μέλλον της Κεντροαριστεράς» οι βουλευτές τονίζουν ότι οι δύο κυβερνήσεις Παπανδρέου αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα που στηρίζονταν σε «ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες» βάσει των εντολών του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Όπως σημειώνουν, το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην πιο ιστορική αντίφαση της ιστορικής διαδρομής του αφού αναγκάστηκε να εφαρμόσει «μια πολιτική εμπνευσμένη από τους δανειστές και ενδεχομένως σωτήρια μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, αλλά με πολλά στοιχεία που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση προς την ιδεολογική και προγραμματική φυσιογνωμία του». Στο ίδιο μήκος κύματος με τις χτεσινές δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, οι 12 βουλευτές τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά και η έλλειψη αναπτυξιακών πολιτικών οδήγησαν στην ύφεση και την αποστασιοποίηση των παραδοσιακών κοινωνικών συμμάχων του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρίζουν δε θρυαλλίδα των εξελίξεων το δίλημμα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου για το τραπεζικό ή εθνικό συμφέρον, αφού όπως σημειώνουν «το εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο δεν ήθελε ούτε κούρεμα των ομολόγων ούτε έκδοση κοινών μετοχών για τη νέα χρηματοδότηση των τραπεζών».

Στη συνέχεια, οι 12 βουλευτές προτείνουν το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει κεντρικός πολιτικός σχηματισμός της Κεντροαριστεράς, και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην δημιουργία «ενός αστερισμού προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, που θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού της Κεντροαριστεράς». Ζητούν δεν να υπάρξει νέα ιδρυτική διακήρυξη της Κεντροαριστεράς με ανάδειξη των διαφορών Αριστεράς-Δεξιάς και έμφαση στη δικαιοσύνη σε αντιδιαστολή με την παντοδυναμία της αγοράς. Όπως γράφουν χαρακτηριστικά, «οι νεοφιλελεύθεροι ορκίζονται στον ανταγωνισμό. Η Κεντροαριστερά ορκίζεται στην αλληλεγγύη».

Γι' αυτό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταθέτουν ένα πλαίσιο 14 προγραμματικών αρχές:

  • Να ελεγχθούν οι κινήσεις των κεφαλαίων με τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
  • Να μειωθεί η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις χρηματοοικονομικές αγορές, με την ανάπτυξη δημόσιας πιστωτικής πολιτικής.
  • Να ελεγχθεί η λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, με την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων που εξασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια των διαδικασιών αξιολόγησης.
  • Να βαθύνει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με την εγκαθίδρυση των αναγκαίων ενοποιητικών μηχανισμών, υπό την εποπτεία των πιο δημοκρατικά νομιμοποιημένων οργάνων, όπως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Η ευρωπαϊκή ενοποίηση να στηριχθεί στην εναρμόνιση μέσω της κοινωνικής προόδου και όχι μέσω του ανταγωνισμού.
  • Αντίσταση στη λογική της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία δεν εξασφαλίζει την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους που βιώνει η ευρωζώνη.
  • Συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής των κρατών μελών, με σεβασμό στην αρχή της εθνικής κυριαρχίας και συνταξη ομοσπονδιακού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγγυάται την επαναγορά των κρατικών τίτλων και να μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας τα κράτη με χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις των αγορών.
  • Μεταρρύθμιση της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος. Συνταγματική αναθεώρηση ποινική ευθύνη υπουργών, εκλογικό σύστημα και προϋποθέσεις διενέργειας δημοψηφισμάτων.
  • Μεταρρύθμιση του κράτους, το οποίο θα σχεδιάζει και θα εποπτεύει, ενώ οι εκτελεστικές λειτουργίες του κράτους θα υπαχθούν στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση.
  • Επιδίωξη ενός νέου συμβιβασμού ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο και ενίσχυση της τοπικής εξουσίας, κάτι που καθιστά πιο εύκολο και αποδοτικό τον κοινωνικό έλεγχο.
  • Ενίσχυση των τοπικών οικονομικών δικτών,
  • Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
  • Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.
  • Καταπολέμηση της ανεργίας και συμμετοχή της νέας γενιάς σε ένα νέο κόσμο εργασίας και ανάπτυξης.
  • Διαμόρφωση ενός νέου αξιακού συστήματος, από τον «πολιτισμό της κερδοσκοπίας»  προς τον «πολιτισμό της αλληλεγγύης».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Γιουματζίδης Βασίλης, βουλευτής Πέλλας

Δημητρουλόπουλος Τάκης, βουλευτής Ηλείας

Θεοδωρίδης Ηλίας, βουλευτής Πέλλας

Θεοχάρη Μαρία, βουλευτής Καρδίτσας

Κασσάρας Γιώργος, βουλευτής Δωδεκανήσου

Καστανίδης Χάρης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Κυριακοπούλου Μαρία, βουλευτής Αχαΐας

Μιχελογιαννάκης Γιάννης, βουλευτής Ηρακλείου

Μίχος Λάμπρος, βουλευτής Β' Αθηνών

Παραστατίδης Θεόδωρος, βουλευτής Κιλκίς

Τεκτονίδου Κυριακή, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, βουλευτής Αχαΐας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ