Καμένο χαρτί θεωρείται από χθες για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον οποίο πλέον δεν καταλογίζεται μόνον βιασύνη αλλά και εγκληματικός κεροσκοπισμός. Οι χθεσινές του δηλώσεις στο Mega δημιούργησαν μεν αίσθηση στους απλούς πολίτες αλλά στη ουσία συσπείρωσαν εναντίον όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Οι δηλώσεις του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη που έγιναν σε απόλυτη συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου ήταν η κορυφαία δημόσια αποδοκιμασία σε βάρος του και ήρθε λίγο μετά τα ερωτήματα που διατύπωσε δημόσια μέσω του iefimerida.gr ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Η τοποθέτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από του βήματος της Βουλής αποτελεί έμμεση αλλά σαφέσταση αποστασιοποίηση του ενώ η προτροπή του κ. Μίμη Ανδρουλάκη προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να αποπέμψει από την κυβέρνησή του όσους ξεπερνούν τα όρια στην εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ είναι μία ακόμη σαφής ένδειξη για την υποδοχή που έτυχαν οι δηλώσεις του.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποτελεί από χθες το πρωί πρώτο θέμα εσωκομματικής συζήτησης στο ΠΑΣΟΚ που έτσι κι αλλιώς προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα του που δεν αποκλείεται, όπως δείχνουν τα πράγματα, να το βρει σε περισσότερα από ένα κομμάτια. Με τον κίνδυνο της απ' ευθείας διάσπασης να είναι ακόμη μικρός αλλά απολύτως υπαρκτός το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν είναι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ που θα πάει στις εκλογές θα τους χωράει όλους.
Ο κ. Βενιζέλος επιμένει να δηλώνει ότι για τον ίδιο προηγούνται τα σοβαρά προβλήματα της χώρας, επικεντρώνοντας την προσοχή του αυτή τη στιγμή στη δουλειά του ως υπουργός των Οικονομικών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν ρίχνει κλεφτές ματιές στους άλλους συνυποψήφιούς του για τη διαδοχή στο κόμμα, όταν και εφόσον ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Η Τρόικα συνεχίζει τις δικές της κινήσεις με συζητήσεις και γεύματα, αν και δεν έχει επιλύσει ακόμη το βασικό της πρόβλημα: Το ποιος εκ των Ανδρέα Λοβέρδου και Αννας Διαμαντοπούλου θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην κίνησή τους.
Ο κ. Παπανδρέου που είναι το κλειδί για την πορεία των εξελίξεων κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του και ως εκ τούτου και οι πιστοί σε αυτόν βουλευτές και στελέχη δεν μπορούν να κάνουν πραγματικό σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.
Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές ανησυχούν και ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ηδη έχει κατατεθεί δημόσια η επιστολή των 6 στελεχών που ζητούσαν να ανοίξουν εδώ και τώρα συντεταγμένα οι διαδικασίες διαδοχής. Πληροφορίες αναφέρουν οι γύρω από τους 6 αυτούς συνασπίζεται ένας ικανός αριθμός που φτάνει έως και τους 40 βουλευτές.
Εως μεθαύριο Τετάρτη θα κατατεθεί δημοσίως και άλλη μία επιστολή που επίσης θα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Εδώ, τις διαδικασίες κινούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Σάκης Οικονόμου, Οδυσσέας Βουδούρης και Φραγκίσκος Παρασύρης. Πρόκειται για βουλευτές από τους αποκαλούμενους Παπανδρεϊκούς οι οποίοι επίσης θα ζητούν στην ουσία την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα αποκλείουν στον κ. Παπανδρέου τη δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, όπως κι αν αυτό θα λέγεται, αν τελικά αποφασιστεί να αλλάξει όνομα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη ομάδα των περίπου 40 βουλευτών βρίσκεται σε συζητήσεις με τη δεύτερη που επίσης αριθμεί περίπου άλλους τόσους. Και οι δύο ομάδες αποτελούν ουσιαστικά την πλειοψηφία της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού δηλαδή έχει ψηφιστεί και ο Προϋπολογισμός να προχωρήσουν σε μια κοινή δήλωση που θα ζητά το αυτονόητο. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Τέλος, σήμερα εκδηλώθηκε και η κίνηση του κ. Χάρη Καστανίδη που μαζί με άλλους 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητάνε να προετοιμαστεί το κόμμα για να ηγηθεί μελλοντικών κετροαριστερών κυβερνήσεων συνεργασίας.