Κάνει πίσω ο Τσίπρας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό - iefimerida.gr

Κάνει πίσω ο Τσίπρας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Βουλή, Βουλή και τότε δημοψήφισμα». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε τη νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Επικρατείας εννοούσε ότι η νέα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον αυτή που υπερασπιζόταν ο Αλέξης Τσίπρας ως την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό και ότι γι' αυτό το σημαντικό ζήτημα θα έκανε δημοψήφισμα προκειμένου οι Ελληνες να εκφράσουν συμβουλευτικά τη δική τους προτίμηση.

Η πρόταση Τσίπρα άλλαξε γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τις σημαντικότερες αντιρρήσεις εξέφρασαν οι «53+» (Τσακαλώτος, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας κ.λπ.) με αφορμή την εκλογή Προέδρου από τον λαό. Οι «53+» το απέρριψαν ως λαϊκισμό και χαρακτήρισαν τα επιχειρήματα σαθρά. Ετσι, η πρόταση άλλαξε και έγινε «Βουλή, Βουλή και τότε δημοψήφισμα». Με την εκλογή Προέδρου από τον λαό είχαν διαφωνήσει εκτός από τους «53» και στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, που είχε κάνει λόγο για πολιτειακό δυισμό, και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Υπό την πίεση των «53+», ο πρωθυπουργός δεν θα επιμείνει στην πρότασή του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η διαδικασία θα παραμείνει ως έχει και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας της Βουλής, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο Σταύρος Δήμας δεν συγκέντρωσε τις ψήφους για να εκλεγεί, αντί για διάλυση της Βουλής θα εκλέγεται ο Πρόεδρος από το εκλογικό σώμα.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αλλάξει το Σύνταγμα (στην επόμενη Βουλή) ώστε η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μη σημαίνει και απαραίτητα εκλογές και να μην πέφτει η κυβέρνηση, αλλά με απευθείας λαϊκή ψήφο να βγαίνει πρόεδρος. Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει εσπευσμένα το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης για πολλούς λόγους:
Πρώτον, θέλει να διχάσει τη ΝΔ, αφού πολλά κορυφαία στελέχη της, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Ντόρα Μπακογιάννη, είχαν τεθεί υπέρ της απευθείας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακίνηση του θέματος, κλείνει το μάτι στον Κώστα Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τον προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Σόου στο προαύλιο της Βουλής
Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι μακρά και θα απαιτήσει μήνες πολιτικών διαβουλεύσεων, κοινοβουλευτικών διεργασιών και εσωκομματικών ζυμώσεων. Και η επόμενη Βουλή είναι αυτή που θα κάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η έναρξη της συζήτησης θα γίνει σήμερα, με εκδήλωση-σόου του κ. Τσίπρα στο προαύλιο της Βουλής, εκδήλωση που κινείται στα... πρότυπα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία θα γίνει μια ημέρα μετά τη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Οπως είχε γράψει πρώτο το iefimerida.gr, για την εν λόγω εκδήλωση προηγήθηκε μεγάλη κινητοποίηση -τόσο για τον χώρο που θα πραγματοποιηθεί τελικά, όσο και για την ώρα- καθώς από την πρώτη στιγμή βούληση της κυβέρνησης ήταν να αποτελεί κάτι ξεχωριστό και να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων.

Σαφάρι για την τοποθεσία
Για τον λόγο αυτό, άνθρωποι που είχαν αναλάβει την αποστολή να βρουν την κατάλληλη τοποθεσία αναζήτησαν πιθανές λύσεις, όπως την Παλιά Βουλή, τον λόφο της Πνύκας αλλά και το Ζάππειο Μέγαρο, οι οποίες τελικά δεν προκρίθηκαν. Εντέλει, σύμφωνα και με τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί, η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει από το προαύλιο του Κοινοβουλίου, στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας προανήγγειλε το πλαίσιο των αλλαγών που θα προτείνει. Μεταξύ αυτών θα είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων, η ενίσχυση του Κοινοβουλίου και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
«Πάμε σε μία πλατιά διαδικασία διαλόγου, θα γίνει συζήτηση και ορίζοντας είναι η άνοιξη του 2017» σημείωναν στο iefimerida.gr κομματικές πηγές. Και όλα αυτά, με φόντο τη βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού η πρόταση για τη Συνταγματική αναθεώρηση να περάσει μέσα από ένα Δημοψήφισμα, η συμβολή του οποίου θα είναι «ηθική και συμβουλευτική».

Όπως επισημάνθηκε, βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.

Τα θέματα που θα ανοίξουν για τη συνταγματική αναθεώρηση:
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, μέχρι στιγμής τα κορυφαία θέματα που θα προτείνει η κυβέρνηση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα για να ανοίξουν με τη συνταγματική αναθεώρηση είναι:

  • Τα λαϊκά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Η μερική αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας
  • Ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας
  • Η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η αλλαγή στην άρση της ασυλίας των βουλευτών

Αυτό το πακέτο αλλαγών-μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός το αποκάλεσε «Νέα Μεταπολίτευση», προκαλώντας, μάλιστα, την αντίδραση της ΝΔ, η οποία τον κατηγόρησε για... λογοκλοπή, αφού τον όρο είχε πρώτος χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα κάνει η ΝΔ
Η ΝΔ, διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, πρότεινε ήδη στον πρωθυπουργό να ψηφίσουν από κοινού στην παρούσα Βουλή τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, ώστε η επόμενη να μπορεί με την απόλυτη πλειοψηφία να αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση απερρίφθη από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι το βασικό άρθρο του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι το άρθρο 16, που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να δίνει προτεραιότητα στην οικονομία, το μεταναστευτικό και το θέμα της ανάπτυξης, δημιουργεί μια δική του ατζέντα, «για επικοινωνιακούς λόγους».

Η θέση του ΠΑΣΟΚ
«Φωτοβολίδες κρότου-λάμψης για εντυπωσιασμό και αντιπερισπασμό» αποκάλεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, με συνέντευξή της στα «Νέα»:
«Η Συνταγματική Αναθεώρηση συνιστά μια αναγκαία, μεγάλης σημασίας και εμβέλειας παρέμβαση. Απαιτεί απόλυτο σεβασμό στην προβλεπόμενη Συνταγματική και Κοινοβουλευτική τάξη, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί ούτε κατά κεραία.
Πρέπει άμεσα με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής σχετικές διαδικασίες. Εκεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι.
Ανησυχώ όμως γιατί βλέπω και στο θέμα αυτό τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση χωρίς πρόταση και σχέδιο να μεταθέτουν συνεχώς το θέμα και να πετούν ξανά φωτοβολίδες κρότου λάμψης για εντυπωσιασμό και αντιπερισπασμό.
Από το Σύνταγμα προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις και πρόνοιες για την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Όμως τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για τυχοδιωκτισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς.
Ούτε γίνονται κάθε φορά που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στριμώχνεται και σκέφτεται: «Δεν ξέρω τι να κάνω ας ζητήσω τη βοήθεια του κοινού»!
Τι θα πει συμβουλευτικό δημοψήφισμα, για θέματα συνταγματικής αναθεώρησης;
Αυτές είναι επινοήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού και κινούνται στα όρια παράβασης των κανόνων του Δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος
».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ