Το 30% των κτισμάτων δεν έχουν οικοδομική άδεια - iefimerida.gr

Το 30% των κτισμάτων δεν έχουν οικοδομική άδεια

οικοδομή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιφάνεια των κυρίων χώρων που έχει δηλωθεί σήμερα για να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 χρόνια ανέρχεται σε 4.143.183 τ.μ., ενώ αυτή των βοηθητικών χώρων σε 1.988.403 τ.μ., με το μέσο όρο των δηλωμένων χώρων να είναι για την πρώτη κατηγορία 64 τ.μ. και για τη δεύτερη 31 τ.μ.. Όπως προκύπτει μάλιστα το ποσοστό των κτισμάτων χωρίς οικοδομική άδεια, το οποίο αγγίζει το 30%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» η κατοικία, όπως είναι φυσικό, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ευνοϊκών διατάξεων, όχι όμως και ο τουρισμός, με τα χιλιάδες αυθαίρετα καταλύματα και τα παράνομα ξενοδοχεία, τα οποία μαζί με τη βιομηχανία, αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των δηλώσεων.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των αυθαιρέτων, η Αττική είναι... η νικήτρια, καθώς της αντιστοιχεί το 44,41% των δηλώσεων (33.929) με περίπου 2,5 εκατομμύρια τ.μ. κύριων και βοηθητικών χώρων και ακολουθούν: η Κεντρική Μακεδονία με 12.543 αιτήσεις, η Στερεά Ελλάδα με 4.692, η Θεσσαλία με 4.306 και η Πελοπόννησος με 4.273 δηλώσεις.

Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στο νόμο είχαν υποβληθεί 117.000 αιτήσεις, από τις οποίες όμως η πλειοψηφία ήταν στο στάδιο της αρχικής επεξεργασίας. Καθημερινά, υπολογίζεται ότι δηλώνονται 4.000 αυθαίρετα, η κυβέρνηση ωστόσο είχε βάλει τον πήχη πιο ψηλά.

Την Παρασκευή το υπουργείο περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι οι συνολικές εισπράξεις έχουν ανέλθει μέχρι σήμερα σε 45,5 εκατ. ευρώ και ότι τα υπολογισμένα έσοδα από τις δηλώσεις που είναι σε επεξεργασία αντιστοιχούν σε 800 εκατ. ευρώ. Αν και η προθεσμία για την ρύθμιση έχει πάρει παράταση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2011, θεωρείται βέβαιο ότι αυτή θα επιμηκυνθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ