Τι θα προτείνει ο Τσίπρας για την συνταγματική αναθεώρηση -Το μήνυμα για «νέα Μεταπολίτευση» - iefimerida.gr

Τι θα προτείνει ο Τσίπρας για την συνταγματική αναθεώρηση -Το μήνυμα για «νέα Μεταπολίτευση»

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δημοψηφίσματα, ενίσχυση του κοινοβουλίου και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών φαίνεται ότι θα είναι το περίγραμμα των αλλαγών που προτείνει για το Σύνταγμα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις που θα κάνει την Δευτέρα στον προαύλειο χώρο της Βουλής, ο Πρωθυπουργός καλεί τον λαό σε ευρύ και ανοικτό διάλογο για; την συνταγματική μεταρρύθμιση κάνοντας λόγο για «νέα μεταπολίτευση».

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τους «53» να έχουν εκφράσει την διαφωνία τους για την άμεση εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη βούληση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο των αλλαγών στο Σύνταγμα έχουν προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην Κουμουνδούρου.

Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη εσπευσμένα στην Κουμουνδούρου για να παραβρεθεί στη συνεδρίαση και να «καλμάρει» τις αντιδράσεις.

Το μήνυμα Τσίπρα για την επέτειο της Μεταπολίτευσης

Η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967 – 1974, σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στην χώρα μας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.

Σήμερα, 42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Μπαίνοντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής. Χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.

Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία. Γι αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ