Η παραίτηση Σάλλα, ενός ανθρώπου που έχει συνδεθεί άμεσα με τη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τραπεζικής σκηνής, από το τιμόνι της τράπεζας Πειραιώς, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στον εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Η νέα εποχή θα συνοδευθεί από εκτεταμένες αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και κορυφαίες διευθυντικές θέσεις με το αποτύπωμα του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Την παραίτηση του κ.Σάλλα που είχε τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς για περισσότερο από 25 χρόνια αναμένεται να ακολουθήσει η αποχώρηση της Λούκας Κατσέλη από την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας μετά την άρνηση του SSM να αλλάξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που επιβάλλει περιορισμούς ως προς την ανάληψη καθηκόντων στο τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών προβλέπει ότι οι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να έχουν 15ετή εμπειρία σε διεθνή πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, ορίζει ότι δεν πρέπει τα στελέχη να έχουν παρουσία στην Ελλάδα κατά την τελευταία τριετία, και δεν πρέπει να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στο νέο υπό διαμόρφωση τοπίο τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να επικεντρωθούν κυρίως στο πρόβλημα των NPLs με ριζικό τρόπο ώστε να πετύχουν στόχους και αξιολογήσεις που θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα. Ο SSM κινείται για να επιβάλλει δομές και αλλαγή προσώπων στο ίδιο αυτό πλαίσιο, θεωρώντας ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις διαχείρισης δεν ήταν αποτελεσματικές. Η προσαρμογή των διοικητικών συμβουλίων μέχρι τον Σεπτέμβριο έχει αυτή τη λογική της τοποθέτησης νέων μελών, κυρίως ξένων, αφού τα κριτήρια που έχουν τεθεί θα βγάλουν εκτός διοικήσεων και έμπειρα τραπεζικά στελέχη που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ιδιαίτερα αυστηρού νόμου.
ΤΧΣ
Την ίδια ώρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, παραμένει ακέφαλο μετά την παραίτηση της εκτελεστικής επιτροπής. Το ΤΧΣ είναι αυτό που θα εγκρίνει τις αλλαγές και τις τοποθετήσεις νέων μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των συστημικών τραπεζών αλλά προς το παρόν βρίσκεται σε αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου και μελών για να στελεχώσουν την εκτελεστική επιτροπή μέσω εξειδικευμένης διεθνούς εταιρείας. Επίσης, το ΤΧΣ βρίσκεται σε αναζήτηση στελεχών με εμπειρία που θα είναι οι εκπρόσωποί του στα ΔΣ των συστημικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το ΤΧΣ, τον ορισμό του κ. Παναγιώτη Λευθέρη ως νέου προσωρινού εκπροσώπου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Δ.Σ. της Τράπεζας στη θέση του κ. Χαράλαμπου Μάκκα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.