«Αμιγώς πολιτικό ζήτημα» χαρακτηρίζει την επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Με συνέντευξή του στην 'Καθημερινή της Κυριακής' μάλιστα, προαναγγέλλει την έλευση του θέματος στη Βουλή, προκειμένου να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, καθώς υποστηρίζει πως είναι «άλλο η διαμαρτυρία, και άλλο να πλησιάζει κάποιος έναν πολιτικό, με απόφαση να τον χτυπήσει.
Το θέμα των επιθέσεων κατά πολιτικών άλλωστε απασχόλησε και χθες τις διαδοχικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να θέτει το θέμα επισταμένος στην πρώτη. «Θυμάμαι από την Χούντα, και μου έχουν διηγηθεί και για πριν από αυτή, ότι στις μεγάλες συγκεντρώσεις μας, με χιλιάδες ανθρώπους, εμφανίζονταν δέκα άτομα σε μία γωνία, μας έλεγαν μειοδότες και μας διέλυαν. Την άλλη μέρα, ο συντηρητικός Τύπος της εποχής παρουσίαζε αυτούς -σε φωτογραφία με ελληνικές σημαίες, τα κοντάρια των οποίων χρησιμοποιούσαν για να μας χτυπάνε- ως 'αγανακτισμένους πολίτες'. Τέτοια φαινόμενα αναπαράγονται σήμερα», είπε εξερχόμενος της Βουλής, τονίζοντας πως αυτοί που βρέθηκαν στους Αγίους Αναργύρους είχαν πάει για να χτυπήσουν όποιον αναγνώριζαν ως ΠΑΣΟΚ. «Δεν ξέρω αν ανήκαν σε κάποιο κόμμα, ο δήμαρχος τους αναγνώρισε, αυτό όμως δεν είναι Δημοκρατία», συνέχισε, κάνοντας λόγο για αντισυγκεντρώσεις ανθρώπων, που τότε (σ.σ. επί Χούντας) βαφτίζονταν 'αγανακτισμένοι' και σήμερα το έργο επαναλαμβάνεται. Στο ίδιο κλίμα, για μεθόδους 'Καρφίτσα' που χρησιμοποιούνται μετά το 1960, με 'καμουτζήδες και γκοτζαμάνηδες', μίλησε ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, κάνοντας λόγο γα «αντισυγκεντρώσεις από την υποτιθέμενη Αριστεροδεξιά. Το φαινόμενο καταδίκασαν σύσσωμοι οι υπουργοί, ενώ και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου –που καταδίκασε τη βία και την ανομία σε όλες τις ομιλίες του χθες- φέρεται να μίλησε για 'πρακτικές που θυμίζουν παρελθόν' και για 'φασιστικές συμπεριφορές'. «Οφείλουμε να σεβόμαστε κάθε διαφορετική άποψη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα», είπε.
Το θέμα ετέθη αργότερα και στη συνεδρίαση του ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με άλλους βουλευτές να ζητούν 'κάτι να γίνει' ώστε τα γιαούρτια να μη γίνουν ...πέτρες και άλλους να καταδικάζουν το φαινόμενο, ως μη δημοκρατικό. Για 'οργανωμένες κινήσεις' από ανθρώπους που ξέρουν πως «ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να αντέξει νεκρό στην Κερατέα ή τους Αγίους Αναργύρους», μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «είμαστε στο παρακάτι για να έχουμε νεκρό, είτε από τυχαίο, είτε από οργανωμένο γεγονός», όπως είπε. Για αντιδημοκρατικές πρακτικές μίλησαν και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, πρακτικές τέτοιου είδους -που δεν περιορίζονται σε εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξης- θα αντιμετωπιστούν ως 'πολιτικό θέμα' στο εξής, με την κυβέρνηση να θέτει αφενός προ των ευθυνών τους όλα τα πολιτικά κόμματα, απαιτώντας τη δημόσια καταδίκη τους, αλλά και να αναζητά τρόπους αντιμετώπισής τους, προτού συμβεί οτιδήποτε ανεπανόρθωτο...