Μπορεί να υπήρξε ανάμειξη ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera.
Στην αποκαλυπτική συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Al Jazeera για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έμαθε για το πραξικόπημα από τον γαμπρό του και όχι από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στο άκουσμα της πληροφορίας η πρώτη του αντίδραση ήταν η δυσπιστία. «Ήταν ο γαμπρός μου που μου έδωσε για πρώτη φορά την είδηση. Αρχικά η αντίδρασή μου ήταν η δυσπιστία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στη συνέχεια επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν ενώ βρισκόταν ήδη στον τόπο των διακοπών του μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι ο σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του Έσρα.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Ερντογάν ήταν να μπει σε ελικόπτερο μαζί με την οικογένειά του και να μεταβεί από την Μαρμαρίδα, όπου παραθέριζε, στο Νταλαμάν και από εκεί ταξίδεψε με αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες στο εγχείρημα για πραξικόπημα, χωρίς όμως να τις κατονομάσει και τόνισε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν έχει και άλλον "ανώτερο νου"» ενώ ανέφερε ότι θα έρθει ο καιρός που θα αποκαλυφθούν αυτές οι διασυνδέσεις και ζήτησε από όλους να είναι υπομονετικοί.
Σε ό,τι αφορά την επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι, αν η βουλή το εγκρίνει, τότε, οι αρχές θα την επαναφέρουν. Επίσης, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους Τούρκους πολίτες που, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωναν υπέρ της επιστροφής της θανατικής ποινής.
Ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είχε επικρίνει τις μαζικές εκκαθαρίσεις στην χώρα και είχε καλέσει τον πρόεδρο Ερντογάν να σεβαστεί τον νόμο.
«Να κοιτάζει τις δικές του υποθέσεις, έχει αυτός την εξουσία να κάνει τέτοιες δηλώσεις για το άτομό μου; όχι δεν έχει. Αν αυτός θέλει μαθήματα δημοκρατίας, μπορεί πολύ εύκολα να πάρει μαθήματα δημοκρατίας από εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως μία μειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
«Είναι σαφές ότι ήταν μια μειοψηφία [των Ενόπλων Δυνάμεων]. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρούσε η μειοψηφία αυτή να κυριαρχήσει επί της πλειοψηφίας» ανέφερε επιμένοντας ότι η απόπειρα ενορχηστρώθηκε από πρώην σύμμαχο και νυν ορκισμένο εχθρό του Φετουλάχ Γκιουλέν.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο τέλος της μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν» δήλωσε εν μέσω του πογκρόμ σε αστυνομία, στρατό, δημόσιο τομέα, εκπαίδευση και δικαστικό σώμα.
Παράλληλα αντέκρουσε ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό» ισχυρίστηκε.