Σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία της Τουρκίας με την τούρκικη λίρα στο επίκεντρο - iefimerida.gr

Σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία της Τουρκίας με την τούρκικη λίρα στο επίκεντρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κήρυξη της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες αλλά και υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης S&P προκαλούν ισχυρούς τρανταγμούς στην οικονομία της χώρας με τα πρώτα σημάδια να φαίνονται στην πτώση της ισοτιμίας της τούρκικης λίρας.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε χαμηλά 10μήνου με τάση περαιτέρω διολίσθησης, ενώ οι αποδόσεις των κατικών ομολόγων και τα CDS ανεβαίνουν. Η στάση των αγορών και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P προκαλούν έντονες ανησυχίες στην τουρκική κυβέρνηση, που φοβάται ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι σοβαρές και μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Η κατάσταση των τριών μηνών έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, πολιτική καθόλου φιλική στις αγορές, θα προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις στο νόμισμα, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics της Νέας Υόρκης, Neil Shearing, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι αναταράξεις που προκάλεσε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία αν και με κάποιο τρόπο περιορίστηκαν από τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, οδήγησαν τον οίκο S&P μειώσει το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας σε ΒΒ (από ΒΒ+ προηγουμένως). Ο οίκος αξιολόγησης εξέφρασε την ανησυχία του για την περίοδο αβεβαιότητας στην οποία εισήλθε η χώρα ενώ παράλληλα τονίζει ότι η προοπτική του νέου κρατικού αξιόχρεου είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί εκ νέου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ