Μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές, τετραήμερη εργασία και ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις με κατάργηση στην πράξη των κλαδικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών ή και των ατομικών συμβάσεων είναι τα δώρα της Τρόικα στους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα οι μειώσεις είναι 11,4% κατά μέσο όρο ενώ στον δημόσιο τομέα φτάνουν το 20%. Ωστόσο, οι μειώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες για τους ανειδίκευτους όπου η μείωση φτάνει το 25% όταν εφαρμόζεται τετραήμερη εργασία. Στην πράξη, τονίζεται στην έκθεση, η αγοραστική δύναμη των ελλήνων εργαζόμενων με μέσο εισόδημα έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2001, ενώ οι χαμηλόμισθοι είναι ακόμα πιο πίσω: στο 1984! «Μέσα σε δύο χρόνια χάθηκε το 50% της αγοραστικής δύναμης των μισθών που είχει σχηματισθεί την τελευταία δεκαετία» επισημαίνεται από τους ερευνητές.
Παράλληλα, οι εργασιακές σχέσεις ουσιαστικά απορρυθμίζονται με κομβικό σημείο τον πρόσφατο νόμο (το γνωστό «πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου») που ξηλώνει ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας έναντι των επιχειρησιακών. Ο νέος νόμος καταργεί την λεγόμενη «αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης», ενισχύει τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, παγώνει την επέκταση των κλαδικών για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, και καταργεί ότι εμπόδια υπήρχαν για σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης ακόμα και σε επιχειρήσεις με κάτω από 20 εργαζομένους.
Στην πράξη οι εργασιακές σχέσεις που μέχρι σήμερα καθορίζονταν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στη συνέχεια τις κλαδικές συμβάσεις που έδιναν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ανατρέπονται πλήρως. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις στο εξής υπερτερούν των κλαδικών και μπορούν να υπογράφονται από τα 2/3 του σωματείου των εργαζομένων, οδηγώντας φυσικά σε επιπλέον συμπίεση των μισθών, ακόμα και σε εταιρείες με λιγότερα από 20 άτομα προσωπικό. Το μόνο που διασώθηκε από τη μανία της Τρόικα που επέμενε για μείωση των κατώτερων μισθών σε επίπεδα Πορτογαλίας είναι η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία σε αυτήν την φάση τουλάχιστον δεν θίγεται από το νόμο και αποτελεί δίχτυ ασφαλείας, μέχρι νεοτέρας...