Όσο πιο γρήγορα καταναλώνεις την τροφή σου τόσο πιο γρήγορα αυξάνεις τα κιλά σου ανακοίνωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εαν ακολουθείς την συμβουλή «να τρως αργά και να μασάς πολλές φορές το φαγητό σου» έχες καλύτερη πέψη της τροφής αλλά διατηρείς και το σωματικό σου βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.000 ανδρών και γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν γρήγορα είχαν κατά 84% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
Όσον αφορά στις γυναίκες ο κίνδυνος να αποκτήσουν επιπλέον κιλά διπλασιαζόταν όταν κατάπιναν σχεδόν αμάσητο το φαγητό τους.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Το γρήγορο φαγητό παρακάμπτει τους μηχανισμούς του οργανισμού που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο», απαντά στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Ίαν ΜακΝτόναλντ, καθηγητής Μεταβολικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.
Οι μηχανισμοί αυτοί εντοπίζονται στο στομάχι. Ο ένας αφορά τα νεύρα του, τα οποία στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι έχει αρχίσει να διογκώνεται, επειδή γεμίζει με φαγητό. Ένας άλλος μηχανισμός είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που λέγεται γκρελίνη και παράγεται όταν το στομάχι είναι άδειο, για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι πεινάμε.
Όταν τρώμε, η παραγωγή της γκρελίνης αρχίζει να καταστέλλεται, αλλά χρειάζονται 20 λεπτά έως ότου φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι η πείνα έχει πια κορεστεί. Αν λοιπόν τρώει κανείς πολύ γρήγορα, δεν προλαβαίνει να συνειδητοποιήσει ότι χόρτασε και έτσι τρώει πολύ.