Προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τις ξένες τράπεζες και hedge funds για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων καθώς υπάρχει χάσμα μεταξύ των ξένων πιστωτών μας και την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό το χάσμα γίνεται φανερό τόσο από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσάρλς Νταλάρα που εκπροσωπεί τις τράπεζες, που χαρακτήρισε «όχι και τόσο δραματική» την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τη δήλωση του Λουκά Παπαδήμου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχτεί «το αίτημα των πιστωτών τα νέα ομόλογα να διεπονται από το αγγλικό δίκαιο». Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και αποδεικνύεται αγκάθι στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το γρηγορότερο το PSI Plus (όπως ονομάζεται η συμφωνία για το κούρεμα κατά 103 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων), καθώς από αυτό εξαρτάται τόσο η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για το νέο δανειακό πρόγραμμα αλλά και όλες οι βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού. Για παραδειγμα, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό η Ελλάδα θα πληρώσει 5 δισ. λιγότερα σε τόκους το 2012, ενώ θα υπάρξει και κονδύλι 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοπποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Όμως οι ξένοι πιστωτές βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, καθώς άλλοι έχουν ήδη καταγράψει μεγάλες ζημιές και φοβούνται ότι θα γίνουν μεγαλύτερες και άλλοι έχουν τοποθετηθεί σε CDS. Επιπλέον, οι τεχνικές λεπτομέρειες (κουπόνι, επιτόκιο, διάρκεια, κλπ) που συζητούνται τώρα είναι κρίσιμες για το ύψος των τελικών ζημιών στις τράπεζες. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αν τα νέα ομόλογα έχουν κουπόνι 6% και προεξοφλητικό επιτόκιο 6% τότε το κούρεμα θα είναι 50%. Αν όμως το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 9% τότε, το κούρεμα ανέρχεται στο 58% με αντίστοιχα αυξημένες ζημιές για τις τράπεζες...
Το κυριότερο πρόβλημα είναι όμως τα hedge funds που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα από τις τράπεζες και στη συνέχεια αγόρασαν CDS με αποδόσεις 10%. Αυτά έχουν συμφέρον να καταρρεύσει η Ελλάδα ώστε να εισπράξουν «κέρδη» από τα CDS. Οπότε έχουν κάθε συμφέρον, και το πράττουν, να μην προχωρήσει η συμφωνία για το κουρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Αν συνεχιστεί η αυτή η κωλυσιεργία, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα κάνει υποχρεωτικό το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων αρκεί να συμφωνήσει η απόλυτη πλειοψηφία των πιστωτών. Ωστόσο, μια τέτοια «υποχρεωτική» λύση μπορεί να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός, αυτό ακριβώς δηλαδή για το οποίο παλεύουν εδώ και καιρό τα hedge funds που περιμένουν να βγάλουν κέρδη από τα CDS που θα πυροδοτηθούν. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή, γι' αυτό η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια «μεγάλη λύση» στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή μια απόφαση για ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...