Τρία χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από το πιστόλι του Επαμεινώνδα Κορκονέα στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια και τα επεισόδια που επακολούθησαν, ένας ελληνοαμερικανός ετοίμασε μια ταινία φόρο-τιμής στον 15χρονο μαθητή που έγινε σύμβολο.
Ο τίτλος της είναι «Η εξέγερση του Δεκέμβρη» ή December Riots και την υπογράφει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Βύρρης, ο οποίος έζησε τα γεγονότα του Δεκέμβρη από κοντά. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο Βύρρης εργάστηκε με την ομάδα του του επί δύο χρόνια για να ετοιμάσει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που περιγράφει με λεπτομέρειες της συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα αλλά και την εξέγερση των νέων που επακαλούθησε σε όλη την Ελλάδα.
Η ταινία απεικονίζει την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου χρησιμοποιώντας πραγματικό υλικό της εποχής, αλλά και ντοκουμέντα που πρόσφερε η οικογένειά του, γεγονότα που αποκαλύφθηκαν από την δικογραφία, ευρήματα της εγκληματολογικής έρευνας και τις βαλλιστικές εξετάσεις.
«Ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε τρεις φορές, μία φορά από τον Κορκονέα, δεύτερη από τα ΜΜΕ και την τρίτη από το αργόσυρτο δικαστικό σύστημα. Γι' αυτό έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς» λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και επισημαίνει ότι «η τότε κυβέρνηση τα είχε χαμένα. Η νιότη βρισκόταν απελπισμένη στους δρόμους, εγκλωβισμένη» ενώ δεν παραλείπει να πει ότι «τρία χρόνια αργότερα απολαμβάνουμε την κατάντια της Ελλάδας».
Κεντρική ιδέα της ταινίας εκτός από τη δολοφονία είναι «η βία που στοιχειώνει τις καθημερινές σχέσεις». «Στόχος της ταινίας είναι να αρχίσει ο κόσμος να σκέφτεται και να αντιδρά αντί να παραμένει απαθής σε όσα διαδραματίζονται στη χώρα», υπογραμμίζει ο Βύρρης και καταλήγει: «Ο Αλέξανδρος που οι φίλοι του αποκαλούσαν "Πρίγκηπα" είναι μάρτυρας για τη δική του γενιά... Η γενιά του είναι η γενιά των 350 ευρώ...Δεν υπάρχει μέλλον στα όνειρά τους».