Να κινηθεί νομικά κατά των περιορισμών που έχει επιβάλει η Κίνα στις εξαγωγές των πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, αποφάσισε την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για την τρίτη φορά που η Κομισιόν κινείται νομικά εναντίον της Κίνας από το 2012: Αυτή τη φορά, η ΕΕ επικεντρώνεται σε περιορισμούς όσον αφορά πρώτες ύλες όπως γραφίτη, κοβάλτιο, χαλκό, μόλυβδο, χρώμιο, μαγνήσιο, ταλκ, ταντάλιο, κασσίτερο, αντιμόνιο και ίνδιο.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια όταν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές μας χτυπούνται από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι δύο τελευταίες αποφάσεις του ΠΟΕ σχετικά με τους περιορισμούς στις εξαγωγές της Κίνας ήταν σαφείς.
Τα μέτρα αυτά είναι εναντίον των κανόνων του διεθνούς εμπορίου και καθώς δεν να υπάρχει η πρόθεση αφαίρεσής τους, θα πρέπει να αναλάβουμε νομική δράση», δήλωσε η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κίνα επιβάλλει σήμερα μια σειρά περιορισμών στις εξαγωγές της, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων των εξαγωγών, που περιορίζουν την πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα για τις εταιρείες εκτός Κίνας.
Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει στρέβλωση της αγοράς και ευνοούν τις κινεζικές βιομηχανίες σε βάρος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην ΕΕ, κατά παράβαση των γενικών κανόνων του ΠΟΕ και των συγκεκριμένων δεσμεύσεων της Κίνας από τη στιγμή της προσχώρησής της στον ΠΟΕ.
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο ισχυρισμός της Κίνας ότι στόχος είναι να υποστηρίξουν μια φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη παραγωγή των πρώτων υλών, θα μπορούσε να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά με άλλα μέτρα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο.
Σημειώνεται ότι αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα λάβει χώρα η δεύτερη συζήτηση για την υπό διαβούλευση νομική προσέγγιση που θα υιοθετήσει η ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση της Κίνας ως «οικονομίας της αγοράς» (MES).