Απολογισμό της κυβερνητικής πορείας του ΠΑΣΟΚ ζητάει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σε συνέντευξη του στο iefimerida.gr, ώστε να εξηγηθεί τι έγινε και γιατί τα τελευταία χρόνια το κόμμα αποκόπηκε από «πολλά τμήματα της κοινωνίας».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ λέει ότι το κύριο πρόβλημα είναι η «απαξίωση» και «περιθωριοποίηση» του κόμματος, που τώρα υπολειτουργεί. Προσπερνά τη συζήτηση για τη δημιουργία νέου κόμματος, ζητώντας την «ριζική εξέλιξη» του κινήματος, απαντά «κάθε συζήτηση στην ώρα της» για τον νέο πρόεδρο ενώ υποστηρίζει ότι οι κυβέρνήσεις συνεργασίας είναι αναπόφευκτες στην παρούσα φάση.
Πότε πρέπει να ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ;
Η συζήτηση γενικότερα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ευθύνη και νηφαλιότητα σ' αυτόν τον διάλογο. Δεν έχουμε περιθώρια για εσωτερικού χαρακτήρα συγκρούσεις. Μην ξεχνάμε ότι πρώτιστο καθήκον μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των κινήσεων (δανειακή σύμβαση,PSI) που θα διασφαλίσουν την ομαλή πορεία της χώρας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε και για τα πρόσωπα με πλήρη σεβασμό και τήρηση των καταστατικών διαδικασίων μας. Και αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει. Αλλά κύρια πρέπει να συζητήσουμε για τον απολογισμό της πορείας μας και για τις νέες πολιτικές μας, την νέα «αφήγησή» μας. Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση, έχοντας «κόψει γέφυρες» με πολλά τμήματα της κοινωνίας.
Και χρειάζεται να εξηγήσουμε το τι έγινε αυτά τα χρόνια, το γιατί έγιναν κάποιες επιλογές, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον που επαγγελλόμαστε για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και την πορεία της χώρας στην Ευρώπη.
Φοβάστε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι η απαξίωση και η περιθωριοποίηση. Αυτό έχει να κάνει πρώτα με τον πολιτικό λόγο και την όλη εικόνα μας στην κοινωνία. Αλλά και η λειτουργία του οργανισμού του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι ούτε καν ικανοποιητική, τα όργανα απαξιωμένα δεν λειτουργούν, θυμίζουμε «χυλό» όπως έχω πει.
Πιστεύω ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν και γρήγορα. Δυστυχώς ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ σήμερα το «αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε» και τότε όλα μπορούν να γίνουν...
Πιστεύω στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, στις βαθιές ρίζες που έχει μέσα στην κοινωνία, στις νέες προοπτικές που μπορεί να έχει εφ' όσον ανοίξει νέο βηματισμό.
Αλλά πρέπει τολμηρά να δούμε μπροστά, να κατανοήσουμε ότι κανείς πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να μας ψηφίζει, για το παρελθόν μας αλλά ότι πρέπει να τον πείθουμε για το κοινό μέλλον.
Πολλοί πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για νέο κόμμα, όπως έκανε το 74 ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ αντί να συνεχίσει με την Ένωση Κέντρου. Τι νομίζετε εσείς;
Ήρθε η ώρα για την ριζική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις νέες συνθήκες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ήρθε η ώρα για ένα πολιτικό σχηματισμό του μέλλοντος, γνήσιο εκφραστή του ρεύματος της σύγχρονης κεντροαριστεράς.
Με σαφές πλαίσιο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, για την δίκαιη κατανομή των βαρών, για την συνοχή της κοινωνίας, για την διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα. Με νέες προτάσεις για την Ευρώπη που αλλάζει και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που σήμερα δείχνει περιθωριοποιημένη.
Ένα ΠΑΣΟΚ κοντά στον πολίτη, φιλικό στα κινήματα, με ανοιχτά ιδεολογικά ρεύματα στο εσωτερικό του, χωρίς τις παραδοσιακές λογικές του «ελέγχου» και τους «μηχανισμούς» που ζήσαμε και οφείλουμε να ξεπεράσουμε. Ένα κομματικό σχηματισμό που να απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, με όλα τα σύγχρονα μέσα διαλόγου και επικοινωνίας. Ο διάλογος γι' αυτά πρέπει γρήγορα να ανοίξει....
Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο καταλληλότερος να διαδεχθεί τον Παπανδρέου;
Κάθε συζήτηση στην ώρα της. Πάντως γνωρίζετε ότι δεν διστάζω να πάρω θέση και να μάχομαι γι' αυτό..
Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, που δήλωσε παρών για την ηγεσία, μίλησε πολύ σκληρά για την κυβέρνηση. Είπε ότι η διετής διακυβέρνηση οδήγησε σε αδιέξοδα, σε φτώχεια, κοινωνική αποσύνθεση, βαθιά οικονομική ύφεση, σε εθνική ταπείνωση εθνική αναξιοπρέπεια και κρατική αποδιοργάνωση. Ενώ για τον Παπανδρέου είπε ότι θα ήταν υποψήφιος μόνο σε… αποικία. Πως το σχολιάζετε;
Τόνισα και πριν, ότι είναι αναγκαιότητα οι αλλαγές, αλλά χρειάζεται νηφαλιότητα και ευθύνη στην προσέγγιση τους, με σεβασμό της αξιοπρέπειας του άλλου.
Όσο για τον απολογισμό μας, θα περίμενα οι υπουργοί επί μια διετία της κυβέρνησης να θυμηθούν ότι ήταν όλοι μέσα στο ίδιο καράβι, δεν ήταν σε άλλο. Και με την ευκαιρία, τώρα που ανοίγει ο διάλογος, καλό θα ήταν ό καθένας - πέρα από την κριτική - να κάνει και τον δικό του απολογισμό, ιδιαίτερα όταν κάλυπτε κρίσιμους τομείς. Μόνο έτσι να βγάλουμε ολοκληρωμένα συμπεράσμα
Ποια σωστά και ποια λάθη έγιναν επί διακυβέρνησης Παπανδρέου;
Να συζητήσουμε τα λάθη, αλλά να συζητήσουμε και για τα σωστά που έγιναν αυτά τα δύο χρόνια. Έχω μάθει στην ζωή μου να τιμώ την πορεία που ακολούθησα και να ομολογώ τα λάθη της.
Και θα επαναλάβω ότι με τον δύσκολο και επώδυνο για την κοινωνία δρόμο που ακολουθήσαμε, η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, η Ελλάδα μπορεί να συνέλθει. Πολλά αλλάζουν σ' όλους τους τομείς . Στην παιδεία, στην υγεία, την αυτοδιοίκηση, στα θέματα διαφάνειας και αλλού. Ορισμένα που και αυτά έπρεπε να αλλάξουν, δυστυχώς έμειναν. Δισταγμοί, καθυστερήσεις, άγονες σύγκρουσεις με κοινωνικές ομάδες, ανεπάρκειες προσώπων, μας ταλάνισαν. Και κόστισαν γιατί επέφεραν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
Ακόμη τα βήματα που σήμερα φαίνονται στον τομέα της σύλληψης της φοροδιαφυγής έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορα. Βρήκαμε βέβαια και αντιστάσεις . Βρήκαμε μια Ευρώπη με ηγεσίες που αντιδρούσαν, έλλειψη συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, αντιδράσεις από κατεστημένες αντιλήψεις. Λογικό είναι όταν επιχειρείς να κάνεις σε δύο χρόνια, ότι δεν έγινε στην Ελλάδα για δεκαετίες.
Γνωρίζω βέβαια ότι η κοινωνία, οι πολίτες επιβαρύνθηκαν και διαμαρτύρονται δίκαια, γιατί είδαν να καταρρέει ο τρόπος ζωής που είχαν οικοδομήσει.
Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν και όχι μόνο για τον απολογισμό. Αλλά και γιατί τα όσα έντονα ζητήσαμε αυτήν την διετία, θα επηρεάσουν ανάλογα με τους χειρισμούς θετικά ή αρνητικά το μέλλον μας.
Βλέπετε πολυδιάσπαση των μεγάλων κομμάτων; Κάποιοι προβλέπουν κυβερνήσεις συνεργασίας ίσως με πρωθυπουργό και πάλι τον Λουκά Παπαδήμο...
Πρέπει πια να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα έχουμε και κυβερνήσεις συνεργασίας στην φάση που περνά το πολιτικό μας σύστημα. Αλλά αυτές θα πρέπει να έχουν προγραμματικό χαρακτήρα, να δίνουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει από τώρα στην αναζήτηση αυτής της σύγκλισης. Να προωθήσει πρωτοβουλίες με δυνάμεις του κέντρου, της ευρωπαϊκής αριστεράς, και των κοινωνικών κινημάτων, θέτοντας την βάση για μία γενικότερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.
Κανείς μας σε συνθήκες μείζονος κρίσης δεν μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι θα τα «κάνει» όλα μόνος του. Η λογική της αυτάρκειας τελείωσε.