Έκθεση «S, M, L, XL Hellenic design» στο Μεταξουργείο - iefimerida.gr

Έκθεση «S, M, L, XL Hellenic design» στο Μεταξουργείο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H έκθεση με τίτλο «Small, Medium, Large, XLarge - Hellenic design» που πραγματοποιείται έως τις 7 Ιανουαρίου 2012 στη γκαλερί Vamiali 's, κάνει το σχεδιασμό του χρηστικού αντικειμένου ένα δημιουργικό παιχνίδι.Είκοσι τρεις νέοι Έλληνες σχεδιαστές παρουσιάζουν τα έργα τους που δημιούργησαν αποκλειστικά για την πρώτη έκθεση Hellenic (Supermarket αυτό φεύγει από το τίτλο) Design S-M-L-XL στους τρεις ορόφους της γκαλερί Vamiali 's στο Μεταξουργείο.

Έκθεση «S, M, L, XL Hellenic design» στο Μεταξουργείο | iefimerida.gr 0

Η έκθεση δίνει το λόγο στη δυναμική της εγχώριας δημιουργίας και παραγωγής χρηστικών αντικειμένων τα οποία επεμβαίνουν με τη λειτουργικότητα και την αισθητική τους στην καθημερινότητά μας. Θέλει να αναδείξει τη δυναμική της Ελληνικής πρωτοπορίας και την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα του σχεδιασμού αντικειμένων και έχουν την τόλμη να πάρουν το ρίσκο και να προωθήσουν τις ιδέες τους σε μια παραγωγική διαδικασία μέσα σε ένα ελληνικό τοπίο κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο και με τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει σήμερα.

  • Πως συνδέεται η λειτουργικότητα, η αισθητική ακόμα και το μέγεθος με την αγοραστική αξία ενός αντικειμένου;
  • Πως συνδέεται ο σχεδιασμός του πρωτοτύπου, με την αξία της παραγωγικότητας, και την ποσότητα της παραγωγής;

Ίσως αυτά τα ερωτήματα σε κάποιες άλλες εποχές να μη μας απασχολούσαν ιδιαίτερα, στις μέρες μας όμως αποκτούν βαρύτητα καθώς συνδέουν την δημιουργικότητα του πνεύματος με την αξία του χρήματος . Η έκθεση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, φιλοδοξώντας παράλληλα να προκαλέσει ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από το ζήτημα του σύγχρονου σχεδιασμού στην Ελλάδα και να φέρει πιο κοντά όλους εκείνους που έχουν σχέση με το θέμα.

Έκθεση «S, M, L, XL Hellenic design» στο Μεταξουργείο | iefimerida.gr 1


Στην έκθεση εκτός από τους είκοσι τρεις Έλληνες σχεδιαστές, λειτουργεί και δημιουργεί ένας ολόκληρος κόσμος από κατασκευαστές-παραγωγούς, γραφίστες, μηχανουργούς, μηχανολόγους, βιοτέχνες ξυλουργούς, ηλεκτρολόγους, κεραμίστες, κατασκευαστές εξαρτημάτων διαφόρων μετάλλων, τυπογράφους και πολλούς άλλους. Στόχος τους να παρουσιάσουν αντικείμενα τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: Small, Medium, Large, Extra Large, ανάλογα με το μέγεθος, την αισθητική και την αξία τους.
Η κεντρική ιδέα της έκθεσης, είναι να καταφέρει ώστε το κοινό να μπορέσει να συσχετίσει, την τιμή δηλαδή την καθαρή αξία του πρώτου τιράζ, με τη χρηστικότητα και την αισθητική σκέψη κάθε αντικειμένου.
Στην τιμή κάθε αντικειμένου δεν μεσολαβεί κανένας μεσάζοντας. Από την ώρα της παραγωγής μέχρι να φτάσει στα χέρια κάθε ενδιαφερόμενου δεν μεσολαβεί κανένας ενδιάμεσος... σταθμός. Έτσι οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα έργα των σχεδιαστών στην έκθεση S, M, L, XL Hellenic design, είναι στην ουσία τιμές «εργαστηρίου» και δεν θα ξαναυπάρξουν στη συνέχεια όταν διοχετευτούν στην υπόλοιπη αγορά.

Έκθεση «S, M, L, XL Hellenic design» στο Μεταξουργείο | iefimerida.gr 2

Τα αντικείμενα της έκθεσης- αγοραστική αξία

Τα αντικείμενα χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες με βάση την κατασκευαστική- παραγωγική τους αξία, και την στοιχειώδη αξία μελέτης πρωτοτύπου του σχεδιαστή. Στις τιμές αυτές δεν χρεώνουμε υπεραξία σχεδιασμού, ούτε εμπορικά κέρδη.

  • Small 10 ευρώ /20 ευρώ/30 ευρώ (μεγάλα τιράζ παραγωγής)
  • Medium 50 ευρώ /70 ευρώ/ 100 ευρώ (μεσαία τιράζ παραγωγής)
  • Large 150 ευρώ 250 ευρώ /350 ευρώ(λίγα κομμάτια, κατά παραγγελία )
  • X large από 500 ευρώ και πάνω,( χωρίς να υπάρχει μια κατηγοριοποίηση στις τιμές και αφορά μοναδικά πρωτότυπα, κυρίως έπιπλα, που ξαναφτιάχνονται κατόπιν παραγγελίας και συνεννόησης με τον σχεδιαστή –παραγωγό.)

Μετά την έκθεση και οπουδήποτε αλλού πάνε τα αντικείμενα αυτά προς πώληση, είναι στην προσωπική κρίση του κάθε ενός σχεδιαστή-κηδεμόνα της παράγωγης του αντικειμένου του, να δεχθεί μια συνεννόηση με τον κάθε έμπορο για να προστεθεί επάνω σε αυτή την τιμή το ποσοστό του κάθε έμπορου.

Ιnfo: Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στην γκαλερί Vamiali s - Σάμου 1 , πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ