Ο μακελάρης της Νίκαιας πριν σκορπίσει τον θάνατο με το φορτηγό του, τηλεφώνησε ώρες νωρίτερα στον αδελφό του και του έστειλε μια φωτογραφία όπου εικονιζόταν ο ίδιος να γελάει καθώς κυκλοφορούσε ανάμεσα στο πλήθος, είπε ο αδελφός του στο Reuters.
Ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, ηλικίας 31 ετών, σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά την Πέμπτη το βράδυ κι αφού είχε θερίσει με το φορτηγό του και για μια απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων δεκάδες πολίτες που αμέριμνοι παρακολουθούσαν τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στο παραλιακό δρόμο της Νίκαιας.
Ο αδελφός του Τζαμπέρ δήλωσε στο Ρόιτερς στην Τυνησία ότι ο Μοχάμεντ του τηλεφώνησε για τελευταία φορά την Πέμπτη το απόγευμα και του έστειλε μια φωτογραφία, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στον κόσμο.
«Την τελευταία εκείνη ημέρα είπε ότι βρισκόταν στη Νίκαια με τους Ευρωπαίους φίλους του για να εορτάσει την εθνική επέτειο» επισήμανε ο Τζαμπέρ προσθέτοντας ότι στην φωτογραφία «φαινόταν πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος, γελούσε πολύ».
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη αυτής της φωτογραφίας, καθώς ο Τζαμπέρ αρνήθηκε να την δώσει.
Ο Μοχάμεντ Μπουχλέλ είχε ποινικό μητρώο. Ήταν γνωστός στη γαλλική αστυνομία όχι όμως στις υπηρεσίες πληροφοριών. Τα κίνητρά του παραμένουν ασαφή.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σε δηλώσεις του που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας σημείωσε ότι η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ήταν κατά την φύση της ισλαμιστική και ότι ο Μπουχλέλ ριζοσπαστικοποιήθηκε «πολύ γρήγορα».
Συγγενείς και πρώην γείτονές του στο Μσάκεν, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νότια της Τύνιδας, είπαν ότι ο Μπουχλέλ μετακόμισε στη Γαλλία το 2005 και η τελευταία του επίσκεψη στην πατρίδα του ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Περιέγραψαν έναν άνδρα αθλητικό, αδιάφορο για την θρησκεία, μέλος μιας φυσιολογικής οικογένειας.
Συγγενείς του 31χρονου από την άλλη είπαν ότι ο Μπουχλέλ άρχισε να τους τηλεφωνεί συχνά τις τελευταίες εβδομάδες.
«Μου μίλησε για την πόλη Μσάκεν, για την πυγμαχία και τον αθλητισμό και πως θα επέστρεφε σύντομα στο Μσάκεν» σημείωσε ο Τζαμπέρ στο Reuters.
«Με ρώτησε εάν είχαν νέα για τους γονείς μας… μου μίλαγε πάντα, ήμασταν πολύ δεμένοι».
«Μας έστελνε μικροποσά προσφάτως, κάποιες φορές 300 ή 400 ευρώ και κινητά τηλέφωνα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η αδελφή του Μπουχλέλ αποκάλυψε ότι εκείνος είχε λάβει θεραπεία για ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε χρόνια πριν φύγει από την Τυνησία.
Ένας ψυχίατρος που τον παρακολοθούσε πριν από μια δεκαετία είπε στο Ρόιτερς σήμερα ότι ήταν επιθετικός προς τους γονείς του και ανασφαλής με την εξωτερική του εμφάνιση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ