Μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και τα κόμματα που την στηρίζουν. Από τη μια είναι οι αναμενόμενες αντιδράσεις και από την άλλη η κατηγορηματική απαίτηση της Τρόικα να ανοίξουν εδώ και τώρα όλα τα επαγγέλματα, πλήρως χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Κι όπως όλα δείχνουν οι δανειστές θα κερδίσουν κατά κράτος στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η κυβέρνηση, σύμφωνα και με την εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται εντός της επόμενης εβδομάδας να παρουσιάσει το τελικό της σχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, προκειμένου να προλάβει την νέα έλευση της Τρόικα στην Ελλάδα, στις 12 Δεκεμβρίου.
Αλλωστε, νομοθετικά το ζήτημα είναι λυμένο καθώς στη γενική διατύπωση του νόμου 3919 του 2011 έχουν καταργηθεί όλοι οι περιορισμοί που θέτουν τα επί μέρους επαγγελματικά σωματεία για την πρόσβαση στο επάγγελμα, την άσκησή του και την τιμολόγηση των υπηρεσιών.
Και αυτό ακριβώς ζητούν και στην πράξη οι δανειστές μας καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν κατανοούν γιατί ενώ έχει ψηφιστεί ένας νόμος δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του ήδη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα εξής, κατά κλάδο:
Δικηγόροι: Εχουν καταργηθεί ήδη οι γεωγραφικοί περιορισμοί και στις αστικές υποθέσεις, οι ελάχιστες αμοιβές, οι περιορισμοί στη διαφήμιση, το σύστημα προείσπραξης αμοιβής, ενώ οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων προκαταβάλλονται από τους ίδιους τους δικηγόρους. Η Τρόικα απαιτεί να επιτραπεί η δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών σε όλη τη χώρα.
Συμβολαιογράφοι: Θεσπίστηκε η αναλογική αμοιβή, η οποία μειώνεται ανάλογα με την αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Εκκρεμεί υπουργική απόφαση που θα καθορίσει την αναλογική αμοιβή (σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά) καθώς επίσης θα κατεβάζει τον «πήχη» όσον αφορά στο προκαθορισμένο ύψος συναλλαγών πάνω από το οποίο η κατ' αναλογία αμοιβή των συμβολαιογράφων θα είναι η μέγιστη επιτρεπτή αμοιβή.
Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες: Καταργήθηκαν τεχνητά οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και η προείσπραξη τους μέσω του Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), καθώς οι πολύ χαμηλές εκπτώσεις κάτω από τη νόμιμη αμοιβή υπόκεινται σε έλεγχο από το ΤΕΕ. Η Τρόικα ζητεί την πλήρη κατάργηση των ελάχιστων νόμιμων αμοιβών.
Ταξί: Το ζήτημα επείγει καθώς την 1ης Ιανουαρίου 2012 ο κλάδος των ταξί απελευθερώνεται πλήρως λόγω της λήξης της απαγόρευσης έκδοσης νέων αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης θα φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει πληθυσμιακά κριτήρια.
Φορτηγά: Το νομοσχέδιο Ραγκούση προέβλεπε κατάργηση της μεταβατικής περιόδου και πλήρες άνοιγμα από 1ης Ιανουαρίου 2012 χωρίς τη σταδιακή απομείωση της αξίας των αδειών ως τον Ιούλιο του 2013. Πληροφορίες αναφέρουν ο κ. Βορίδης δεν προκρίνει το άμεσο άνοιγμα του κλάδου, ότι θα εγκαταλειφθεί το νομοσχέδιο Ραγκούση και θα παραμείνουν όσα ορίζονται από το νόμο Ρέππα για τη μεταβατική περίοδο.
Φαρμακεία: Η Τρόικα πιέζει για νέα υποχώρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών που διαμορφώνεται σήμερα σε 18,5%. Στο προσχέδιο της τελευταίας έκθεσής της σημειώνει τα εξής: «Αρχίζοντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων υπολογίζονται ως ένα ενιαίο ποσό (flat amount) ή κατ' αποκοπή αμοιβή (flat fee) σε συνδυασμό με ένα μικρό περιθώριο κέρδους με στόχο τη μείωση του συνολικού περιθωρίου κέρδους σε όχι περισσότερο από 15%, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακριβών φαρμάκων».