Οι Έλληνες ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος προχώρησαν σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα δράση κοινωνικής συμμετοχής στην πολιτική διαδικασία διοργανώνοντας έρευνα πολιτικής παραγωγής μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ την ημέρα εκλογής των Περιφερειακών οργάνων του κόμματος.
Στην έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου γνώμης σε 16 σημαντικά πολιτικά ζητήματα συμμετείχαν εθελοντικά πάνω από 400 ψηφοφόροι σε Αττική Κρήτη Πελοπόννησο και Θράκη.
Σύμφωνα με τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει η σαφής αντίθεση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τις ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς 65% είναι αρνητικό στην ιδιωτικοποίηση Ενέργειας και Ύδρευσης και περίπου 55% με την ιδιωτικοποίηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκει σύμφωνη μια πλειοψηφία του 55% των ψηφοφόρων.
Για ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, το 60% των ψηφοφόρων προτιμούν ένα σύστημα απλής αναλογικής ενώ όσοι τάσσονται υπέρ ενός συστήματος πριμοδότησης του πρώτου κόμματος ή συνασπισμού πιστεύουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται για ποσοστό περίπου 40% και το μπόνους να είναι μεταξύ 25 και 30 εδρών.
Ως βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης (μεταξύ 10 επιλογών που δόθηκαν) οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έδειξαν να ζητούν τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω κατάργησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας κι απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό όσων επιθυμούν την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Στον τομέα της Παιδείας το 60% των ψηφοφόρων συμφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ενώ αντίστοιχα στην υγεία το 55% συμφωνεί με την απόφαση για κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για τη χρήση νοσοκομειακών υπηρεσιών.
Ένα συντριπτικό 80% των ερωτηθέντων είναι υπέρμαχο του πλήρους διαχωρισμού Κράτους Εκκλησίας καθώς επίσης το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι πρέπει να ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο αλλά και να απαγορεύεται η συμμετοχή στις εκλογές σε κόμμα με αποδεδειγμένη αντιδημοκρατική και εγκληματική δράση.
Τέλος σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μεγάλη πλειοψηφία αποδέχεται το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ ένα ποσοστό περίπου 30% θα έβλεπε θετικά και τον πολιτικό γάμο κι επιπλέον αυτών ένα 19% θα έβλεπε θετικά και την τεκνοθεσία μεταξύ ζευγαριών ίδιου φύλου.
Αντίστοιχα στο προσφυγικό το 70% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αναλογικής διασποράς των προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Ένα μικρό αλλά υπαρκτό ποσοστό της τάξης του 15% παρόλαυτα φαίνεται να είναι αντίθετο προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και να επιθυμεί την απέλαση των προσφύγων.
Δηλώσεις συμμετεχόντων :
Κατερίνα Βαλαβάνη, Μέλος Κ.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ και Υπ. Βουλευτής Β΄ Αθηνών : Υπήρξε θετική ανταπόκριση στην συμπλήρωση των ερωτηματολογίων παραγωγής πολιτικής. Πραγματικά ήταν μια εξαίρετη πρωτοβουλία συλλογής απόψεων και θέσεων για φλέγοντα θέματα πολιτικής και μεταρρυθμίσεων για ένα σύγχρονο κράτος με μια ισχυρή κοινωνία, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας.Συγχαρητήρια!!
Μάρα Λύσσαρη, PES Athens : Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζουμε να βάζουμε ερωτηματολόγια με κρίσιμες πολιτικές ερωτήσεις κάθε φορά που στήνουμε μια κάλπη για όργανα, συνέδρους κ κάθε άλλη διαδικασία επιλογής προσώπων. Κακώς! Η εμπειρία έδειξε ότι ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Και αυτό γιατί ίσως έχει έρθει η ώρα που το μόνο που έχει σημασία είναι να ακουστεί και να συζητήσει ανοιχτά και δημόσια. Να πάρει αποφάσεις και θέσεις. Ας γίνουμε το μέσο για να ακουστεί η φωνή του και ας ανοίξουμε το διάλογο για να πάρουμε επί τέλους κάποιες αποφάσεις. Να προχωρήσουμε από τον διάλογο στην πράξη
Κατερίνα Σκούμπα, PES Athens : Ενασχόληση με τα κοινά σημαίνει ενεργή συμμετοχη στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Σημαίνει Δημοκρατία που την πραγματώνει η συμμετοχή των Πολιτών. Σημαίνει εμπιστοσύνη στις πολιτικές αξίες, σημαίνει μεταρρυθμιστική τάση και κριτική στην εκάστοτε εξουσία. Σε αυτή την βάση, η πρωτοβουλία των pes activists, να ζητήσουν την γνώμη πολιτών για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, μόνο αδιάφορη δεν είναι. Η Ελευσίνα είναι μια εργατούπολη. Φιλοξένησε και ενσωμάτωσε τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που έψαχναν για μια καλύτερη Ζωή. Η Ελευσίνα σήμερα υπομενει τις δυσβάσταχτες συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων και παραμένει μια Πολη με βαθιές Δημοκρατικές Αντιλήψεις, παρα την αύξηση εκλογικών ποσοστών του νεοναζίστικου μορφώματος της χα σε γειτονικές Πόλεις. Οι Πολίτες με χαρά ανταποκρίθηκαν στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Οι απαντήσεις τους αναμενόμενες, αναλογικός εκλογικός νόμος, αναλογική σύνταξη, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση 5ευρου κτλ. Τι δεν ήταν αναμενόμενο : η άποψη αρκετών για ιδιωτικοποίηση δημόσιων συγκοινωνιών. Νομίζω όμως ότι δικαιολογείται, μιας και την Πόλη διασχίζει ιδιωτικό ΚΤΕΛ, και, η εξυπηρέτηση, η συνέπεια και η καθαριότητα παράλληλα με την μικρή διαφορά εισιτηρίου με τις αστικές συγκοινωνίες ( 1,40 αστική συγκοινωνία Αθήνα-Ελευσίνα, 2,00 ΚΤΕΛ Μεγάρων Αθήνα-Ελευσίνα ), δεν συγκρίνονται. Εύχομαι αυτές οι δράσεις να συνεχιστούν, να βρεθούν «ευήκοα ώτα » ώστε κάποια απο τα συμπεράσματα να συμπεριλαμβάνονται σε μελλοντικές αποφάσεις.
Φραγκίσκος Μπριλάκης, PES Crete : Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον, και γενικά άφησε πάρα πολύ καλή εντύπωση σαν πρωτοβουλία.
Θοδωρής Δουλουμπέκης, Εθνικός Συντονιστής PES Greece :Τόσο προσωπικά ως συντονιστής της δράσης αυτής όσο και όλοι οι σύντροφοι που συμμετείχαν σε αυτήν στις πόλεις τους είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, να συζητήσουμε μαζί τους ενόσω συμπλήρωναν τα ερωτηματολόγια για τις σκέψεις τους πάνω στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που θέσαμε, να αναλύσουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας αλλά και μέσα από τα ευρήματα τις έρευνας να κατανοήσουμε τις σκέψεις των πολιτών. Εξ άλλου πάνω κι από τα ευρήματα το σημαντικό είναι η μόνιμη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της θέσης των κομμάτων. Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε λίγες μέρες μετά Brexit κατέδειξε την απόσταση που χωρίζει τους πολιτικούς αρχηγούς από τους απλούς καθημερινούς πολίτες. Αυτό κάναμε εμείς, Γεφυρώσαμε την απόσταση αυτή, βγάλαμε τη γνώμη του κόσμου από τη σκιά.