Μετά από ένα ταξίδι 5 ετών, πριν από λίγες μέρες, το διαστημικό σκάφος Juno μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος.
Μια δύσκολη και χρονοβόρα αποστολή στέφθηκε με επιτυχία, με τους «πανηγυρισμούς» της NASA να είναι έντονοι αλλά και σύντομοι, αφού το Juno έπιασε δουλειά από νωρίς.
«Ηρθε η ώρα να δω από κοντά όσα κάποτε είδε ο Γαλιλαίος για πρώτη φορά μέσα από το τηλεσκόπιο του» είχε τουιτάρει ο επίσημος λογαριασμός του Juno στο Twitter, μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από τον Δία, στις 5 Ιουλίου.
Σχεδόν μια εβδομάδα μετά, ο ίδιος λογαριασμός ενημέρωνε τους ακόλουθους του για την πρώτη του φωτογραφία! Τραβηγμένη από απόσταση 4.3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη, η φωτογραφία δείχνει τον Δία μαζί με τους δορυφόρους Ιω, Ευρώπη και Γανυμήδη. Ωστόσο, ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία, η Καλλιστώ, δεν ήταν ορατός από την συγκεκριμένη οπτική γωνία.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι τέσσερις αυτοί δορυφόροι ήταν αυτοί που είχαν παρατηρηθεί από τον Γαλιλαίο, το 1610. Τότε, ο σπουδαίος Ιταλός επιστήμονας είχε ονομάσει τα τέσσερα ουράνια σώματα «Πλανήτες των Μεδίκων».
Η πρώτη εικόνα του Juno έφερε τον ενθουσιασμό στα γραφεία της NASA, επιβεβαιώνοντας την επιτυχημένη αποστολή. Ωστόσο, για τις πρώτες εικόνες υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες ακόμα, μέχρι το σκάφος να πλησιάσει ακόμα περισσότερο τον πλανήτη.
Μάλιστα, στο tweet του το Juno δεν παρέλειψε να ανανεώσει το ραντεβού με τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου δικτύωσης, αφήνοντας τους να περιμένουν μέχρι τις 27 Αυγούστου.