Σούπερ βακτήρια, ιός Ζίκα και εγκληματικότητα - Το Ρίο ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - iefimerida.gr

Σούπερ βακτήρια, ιός Ζίκα και εγκληματικότητα - Το Ρίο ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις τελευταίες πινελιές στα ολυμπιακά έργα του Ρίο ντε Τζανέιρο βάζουν οι Βραζιλιάνοι ενώ ετοιμάζονται να φορέσουν τα καλά τους για να υποδεχθούν την αφρόκρεμα του παγκόσμιου αθλητισμού, στους 31ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι πρώτες πληροφορίες για την τελετή έναρξης της 5ης Αυγούστου στο Μαρακανά αναφέρουν πως θα είναι αφιερωμένη στο «μέλλον». Μεταξύ πολλών άλλων, στο τελετουργικό θα συμμετάσχει το άλλοτε top model Ζιζέλ Μπούντχεν, όπως είχε κάνει άλλωστε και στην τελετή απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από δύο χρόνια.

Μία από τις καλλιτέχνιδες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο θα είανι η βετεράνος τραγουδίστρια της σάμπα Ελσα Σοάρες. Η 79χρονη χήρα του θρύλου του ποδοσφαίρου Γκαρίντσα θα τραγουδήσει για τις φαβέλες του Ρίο.

Στην τελετή έναρξης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν σε λατινοαμερικάνικο έδαφος θα τραγουδήσουν οι ζωντανοί θρύλοι της μουσικής της Νότιας Αμερικής Γκαετάνο Βελόσο και Ζιλμπέρτο Ζιλ όπως και η τραγουδίστρια της φαν Ανίτα.

Παρόντες θα είναι και οι 12 κορυφαίες μπάντες κρουστών της πρωτεύουσας του καρναβαλιού. Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ναβάλ Ελ Μουταβακέλ δήλωσε τη Δευτέρα πως «το Ρίο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο». Το στέλεχος του ολυμπιακού κινήματος εμφανίστηκε εντυπωσιασμένο από την εικόνα των έργων από ψηλά.

Από χαμηλά, πάντως, τα πράγματα δείχνουν εντελώς διαφορετικά. Μόλις πρόσφατα μια ομάδα βραζιλιάνων επιστημόνων ανακάλυψε ένα «σούπερ βακτήριο» που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα φάρμακα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο βακτήριο που ανιχνεύτηκε στον Κόλπο της Γκουαναμπάρα εισέρχεται μέσω των πλωτών οδών από τα γύρω σπίτια και τα νοσοκομεία.

«Κάθε φορά που έρχεται νερό στο πρόσωπό σου νιώθεις σαν να εισέρχεται ένας εξωγήινος εχθρός. Κρατώ κλειστή τη μύτη και τα χείλη μου» δήλωσε στο CNN ο Γερμανός παραολυμπιονίκης ιστιοπλόος Χάικο Κρόγκερ.

Το Ολυμπιακό εργαστήριο αντιντόπινγκ έκλεισε προσωρινά από τη WADA, ενώ το κόστος επέκτασης του μετρό κατά 16 χιλιόμετρα αυξήθηκε 2.000% πάνω από τον προϋπολογισμό. «Μισώ να χρησιμοποιώ αυτή τη φράση, αλλά μοιάζει σαν καταιγίδα» δήλωσε στην Wall Street Journal ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο Μάριο Αντράντα.

Ελάχιστες μέρες πριν από την τελετή έναρξης, ο ιός Ζίκα εξακολουθεί να τρομάζει τους αθλητές. Η εγκληματικότητα αποτελεί επίσης ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο δήμαρχος του Ρίο Εντουάρντο Παές δήλωσε πρόσφατα στο CNN πως η εγκληματικότητα «είναι το πιο σοβαρό θέμα στην πόλη και η πολιτεία έχει κάνει πολύ κακή δουλειά».

Φόνοι και ληστείες

Τους πέντε πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς έγιναν 2.083 φόνοι στην πολιτεία του Ρίο που είναι αυξημένοι κατά 14% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ανάμεσα στους δολοφονηθέντες ήταν και 50 αστυνομικοί

Πηγή:Τα Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ