Μέρκελ: Αδιανόητο το ευρωομόλογο χωρίς δημοσιονομική σύγκλιση - iefimerida.gr

Μέρκελ: Αδιανόητο το ευρωομόλογο χωρίς δημοσιονομική σύγκλιση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για λήψη μέτρων ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική σύγκλιση των χωρών της ευρωζώνης και παράλληλα ο μεγαλύτερος έλεγχος των προϋπολογισμών συγκεκριμένων χωρών έκανε λόγο σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ που τονισε ότι η Γερμανία δεν θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στην Βουλή, η Γερμανία και η Γαλλία λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προωθηθεί η δημοσιονομική ενοποίηση. «Δεν μιλάμε πλέον απλώς για μια δημοσιονομική ένωση, αλλά για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια ένωση», είπε χαρακτηριστικά και συμφώνησε με τις δηλώσεις Σαρκοζί για «επανίδρυση της Ευρώπης», παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα κάνουν με τον γάλλο πρόεδρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κ. Μέρκελ είπε ακόμα ότι το κεντρικό θέμα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, αλλά έδειξε απρόθυμη για «άμεσες και ριζικές λύσεις» αφού τόνισε ότι «η κρίση δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια νύχτα, δεν μπορεί να υπάρξει άμεση λύση». Όπως είπε, το ξεπέρασμα της κρίσης «είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια» αφού χρειάζονται αλλαγές στην συνθήκη για να επιταχυνθεί η νομισματική σύγκλιση, ώστε να υπάρχουν κανόνες και αυτόματες κυρώσεις στην περίπτωση που κάποια χώρα παραβιάζει τους κανόνες της ΟΝΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «εξωφρενικό» να ακούγεται ότι η Γερμανία θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη, και τόνισε ότι οι αλλαγές στη συνθήκη δεν μπορεί να αποφευχθούν με τέτοιες δικαιολογίες. Επιπλέον, ζήτησε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου

Για τα ευρωομόλογα η κ. Μέρκελ είπε δεν είναι ακόμα η ώρα τους. Αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη τώρα είναι «δεσμευτικοί δημοσιονομικοί κανόνες» και στη συνέχεια θα έρθουν και τα ευρωομόλογα.

Η γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε και πάλι την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Τα καθήκοντα της ΕΚΤ είναι διαφορετικά από εκείνα της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ή της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο καταστατικός ρόλος της Ευρωτράπεζας είναι να διασφαλίζει την σταθερότητα των τιμών και η αξιοπιστία της πρέπει να προστατευθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ