Η Γερμανίδα καγκελάριος βιάζεται να γνωρίσει τη νέα ένοικο της Downing Street και περιμένει από την Τερέζα Μέι να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ μέσα σε εύλογο χρoνικό διάστημα.
Αλλαγή σκυτάλης απόψε στο Λονδίνο. Τρεις εβδομάδες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παραδίδει τα ηνία στην μέχρι τώρα υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας της με την ΕΕ, σημειώνει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της.
Μέι σημαίνει Brexit
Το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στη Βρετανία, νωρίτερα από ό,τι είχε αφήσει να διαφανεί ο αποχωρών πρωθυπουργός, αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για το Βερολίνο, διότι γνωρίζει πλέον ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων εξόδου. Βέβαια, η καθαρή τοποθέτηση της Μέι, ότι «Brexit σημαίνει Brexit» διαλύει την κρυφή ελπίδα της γερμανικής κυβέρνησης ότι ίσως η νέα πρωθυπουργός θα ήθελε να κάνει δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ.
Σε ό,τι δε αφορά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξόδου η καγκελάριος Μέρκελ δείχνει να μην βιάζεται και τόσο. Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό Sat 1 η Μέρκελ είπε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό διάστημα στη νέα κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει τη σχέση που επιθυμεί να έχει με την ΕΕ. «Αναλόγως των αποφάσεών της θα κυλήσουν και οι διαπραγματεύσεις εξόδου. Υπό αυτήν την έννοια δίνουμε χρόνο στη βρετανική κυβέρνηση να σκεφτεί και να αποφασίσει και μετά θα κατατεθεί και η αίτηση» πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 των Συνθηκών της Λισαβόνας. Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου απάντησε ότι νιώθει χαρά να γνωρίσει τη νέα βρετανίδα πρωθυπουργό.
Μέι, όπως Μέρκελ;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νηφάλιο πολιτικό στιλ της Μέι θεωρείται προτέρημα για τις διαπραγματεύσεις εξόδου», θεωρεί ο Χέρμπερτ Ρόιλ, επικεφαλής της ομάδας των γερμανών χριστιανικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να μπει περισσότερη λογική στη συζήτηση, κάτι που θα ήθελε και η καγκελάριος. Και είναι αλήθεια ότι στα πορτρέτα που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τη νέα μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ κάτοικο της Downing Street δεν λείπουν οι παραλληλισμοί ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Για πολλούς παρατηρητές η Μέι δεν έχει ιδεολογικές εμμονές, είναι διακριτική και νηφάλια.
Για την καγκελάριο τέτοιοι παραλληλισμοί δεν έχουν σημασία, και σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι με μόνο εργαλείο τον πραγματισμό δεν θα γίνουν ευκολότερες οι διαπραγματεύσεις. Έσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει, μόλις έγινε γνωστό ότι η Μέι θα αναλάμβανε πρόεδρος των Τόρηδων, ότι η Βρετανία θα αποκτήσει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά, μόνο όταν αφήσει ανοιχτή την αγορά εργασίας για πολίτες της Ένωσης.
Από την περασμένη εβδομάδα και παρασκηνιακά η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζεται για το Brexit. Συνέστησε μια ομάδα δράσης, στην οποία εκπροσωπούνται η καγκελαρία και όλα τα υπουργεία. Η ομάδα εργασίας βρίσκεται ακόμη στην αρχή και θέλει προς το παρόν να διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης. «Το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει πολλές τεχνικές και πολιτικές ερωτήσεις, στις οποίες πρέπει να βρούμε απάντηση» ανέφερε στέλεχος του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Πηγή: Deutsche Welle