Εχουν περάσει 23 χρόνια από τον θάνατο του Πάμπλο Εσκομπάρ, όμως ο διασημότερος έμπορος ναρκωτικών στην ιστορία ακόμα βάζει... δύσκολα στους ανθρώπους της Κολομβίας.
Ο «βασιλιάς της κοκαΐνης», όπως συχνά χαρακτηρίζεται ο Εσκομπάρ, είχε μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τους ιπποπόταμους. Στην βίλα που είχε στο χωριό Doradal, υπήρχε ένας τεράστιος ζωολογικός κήπος, όπου φιλοξενούσε διαφόρων ειδών ζώα. Μεταξύ τους και τέσσερις ιπποπόταμοι. Σήμερα, εκτιμάται πως οι ιπποπόταμοι έχουν γίνει 35!
Οταν οι αστυνομικοί της ειδικής ομάδας «Los Pepes» κατάφεραν να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον βαρόνο των ναρκωτικών, οι ιπποπόταμοι έμειναν στον κήπο τους. Αφημένα στην τύχη τους, τα θυριώδη ζώα αποτελούν ακόμα και σήμερα μια τοπική... ιδιαιτερότητα, που ελοχεύει πολλούς κινδύνους.
Πριν μόλις μερικές εβδομάδες ένα 12χρονο κορίτσι βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να συναντήσει ένα, απέναντι από το σχολείο του χωριού. «Πήγαινα για προπόνηση το πρωί και είδα έναν ιπποπόταμο στο λιβάδι, απέναντι από το σχολείο» μαρτυρά η μικρή Maria Alvarez.
«Περισσότερο φοβάμαι τα φίδια, παρά τους ιπποπόταμους. Είναι πλέον κάτι σαν μασκότ για το χωριό μας» εξηγεί ο 19χρονος Diego Alejandro Rojas. Οι κάτοικοι του χωριού φαίνονται σαν να έχουν συμβιβαστεί με την απροσδόκητη συμβίωση τους με τα άγρια ζώα. Ωστόσο, όταν το μεγαλύτερο κοπάδι ιπποπόταμων εκτός Αφρικής (σύμφωνα με τους ειδικούς) βρίσκεται μέσα σε ένα χωριό, τότε αυτό αυτόματα ισοδυναμεί με πρόβλημα. Είναι η κληρονομιά που άφησε ο Εσκομπάρ στο τελευταίο μέρος που έζησε.
Οι ειδικοί, πριν από λίγο καιρό, ανέλαβαν να εξετάσουν την υπόθεση. Τα συμπεράσματα τους είναι πως οι ιπποπόταμοι ζουν... βίο ανθόσπαρτο στην καταπράσινη περιοχή της βόρειας Κολομβίας, που παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες για αυτούς. Εχουν άφθονη τροφή, ενώ οι συνθήκες ζωής, λόγω έλλειψης άλλων άγριων ζώων, βοηθά την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους.
Παρόλα αυτά, όπως είναι λογικό, τα άγρια ζώα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την περιοχή. Αν και ακόμα δεν έχει προκύψει κάποιο δυστύχημα, οι ιπποπόταμοι συνηθίζουν να σπάνε φράκτες, να γκρεμίζουν μικροκατασκευές μέσα σε κτήματα, αλλά και να μολύνουν τα νερά του χωριού. Ο David Echeverri Lopez, βιολόγος που ανέλαβε την υπόθεση, τόνισε πως το κοπάδι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το Doradal.
«Αν γίνουν επιθετικοί, τότε είναι ικανοί να πλήξουν την βιοποικιλότητα της περιοχής. Πέραν αυτού όμως, κουβαλάνε ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν και να σκοτώσουν άλλα ζώα» εξηγεί. Οι τέσσερις ιπποπόταμοι δεν αποτελούσαν πρόβλημα. Οι 35 ωστόσο, έχουν αρχίσει να προκαλούν έντονες ανησυχίες. «Είναι πολύ ανθεκτικοί στα πάντα, ενώ παράλληλα μολύνουν τα υδάτινα ρεύματα της περιοχής» συμπληρώνει.
Δεδομένου ότι τα άγρια ζώα μπορούν να ζήσουν περίπου 60 χρόνια, οι άνθρωποι της περιοχής δεν μπορούν να περιμένουν πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Αν μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, τότε το πιθανότερο είναι πως η περιοχή θα... γεμίσει ιπποπόταμους! Αλλωστε αυτοί πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς... Εσκομπάρ. Μια πρώτη ιδέα, ήταν ο ευνουχισμός των ιπποπόταμων, αλλά αυτή είναι μια πολύ δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία, που δεν προχώρησε.
Οι αρχές της περιοχής φαίνονται να έχουν συμβιβαστεί με την ύπαρξη των ιπποπόταμων στην περιοχή, αφού όπως όλα δείχνουν οι τελευταίοι δεν πρόκειται να μεταφερθούν κάπου αλλού. Αντιθέτως, η κληρονομιά του Εσκομπάρ θα μείνει στην περιοχή, αφού σχηματιστεί ένας χώρος με βράχους και άλλα φυσικά σύνορα που θα τους εξασφαλίζει μια ήρεμη και απομονωμένη ζωή. Αυτό που θα προσπαθήσουν οι ειδικοί, είναι να μαζέψουν τους περιπλανώμενους ιπποπόταμους, που έχουν παρατηρηθεί έως και 150 χιλιόμετρα μακριά από τον ζωολογικό κήπο, όπου κάποτε ζούσαν.
Για την δημιουργία του βιότοπου έχει μάλιστα οριστεί ετήσιος προϋπολογισμός 135.000 δολαρίων. Εδώ είναι και το σημείο που εμφανίζεται η μεγαλύτερη ειρωνεία στην όλη υπόθεση. Τα λεφτά που θα διατίθενται, προέρχονται από τις κατασχέσεις χρηματικών ποσών τις αστυνομίας, από εμπόρους ναρκωτικών!