Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να είναι υποψήφιος για την αρχηγία των Εργατικών και χωρίς τη στήριξη 50 βουλευτών - iefimerida.gr

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να είναι υποψήφιος για την αρχηγία των Εργατικών και χωρίς τη στήριξη 50 βουλευτών

Φωτογραφία: Sean Dempsey & Andy Rain & Will Oliver/EPA/ΑΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανέβαλε την Τρίτη προγραμματισμένη εκδήλωση του στο Μπράιτον, για να συμμετάσχει στην κρίσιμη «Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή» του κόμματος του, η οποία -μετά απο μια πολύωρη συνεδρίαση- αποφάσισε την «τύχη» του.

«Η Επιτροπή», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των Εργατικών, «αποφάσισε μετά και απο μυστική ψηφοφορία των μελών της ότι ο εν ενεργία ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους για την αρχηγία, χωρίς να απαιτείται η στήριξη των 50 βουλευτών/ευρωβουλευτών που προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους».

Επίκεντρο της συνεδρίαση αποτέλεσε το ζήτημα που προέκυψε μετα και την αποχώρηση πολλών βουλευτών των Εργατικών από το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο, σε μια ένδειξη αμφισβήτησης του Κόρμπιν και τις επίμονες εκκλήσεις στελεχών του κόμματος για παραίτηση του Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν δέχτηκε έντονη κριτική για την «χλιαρή» υποστήριξη του προς το «Remain» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος, κάτι που για πολλούς ευθύνεται για τα απογοητευτικά αποτελέσματα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, σε περιοχές που παραδοσιακά ελέγχει το κόμμα.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να είναι υποψήφιος για την αρχηγία των Εργατικών και χωρίς τη στήριξη 50 βουλευτών | iefimerida.gr 0

Ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος στην πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον του βουλευτές των Εργατικών δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 50 ψήφους, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα, αλλά υποστήριξε ότι ως εν ενεργεία αρχηγός δεν χρειάζεται τις 50 υπογραφές στήριξης μελών του κοινοβουλίου για να ισχύσει η υποψηφιότητα του.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος ο κάθε διεκδικητής πρέπει να υποστηρίζεται τουλάχιστον από 50 βουλευτές του κόμματος, αριθμό τον οποίο ο Κόρμπιν απέτυχε να συγκεντρώσει.

Τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια επίσημη αρχή του κόμματος κατέθεσε στα μέλη της Επιτροπής νομικές συμβουλές γύρω από το ζήτημα, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενο της εισήγησης.

Ο Κόρμπιν, αν και έχει απολέσει τη στήριξη των βουλευτών του, διατηρεί ακόμη ερείσματα στη βάση του κόμματος και πιο συγκεκριμένα, στα συνδικάτα της Βρετανίας, που αποτελούν βασικό παράγοντα των Εργατικών.

Νωρίτερα μάλιστα, ο επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου «Unite», Λεν ΜακΚλάσκει, δήλωσε ότι ο όποιος αποκλεισμός του Κόρμπιν από τη διαδικασία θα είναι μια «στημένη προστυχιά».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να είναι υποψήφιος για την αρχηγία των Εργατικών και χωρίς τη στήριξη 50 βουλευτών | iefimerida.gr 1

Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα πολύ τεταμένο κλίμα στις τάξεις του Εργατικού κόμματος, τέτοιο που την Τρίτη το πρωί άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες και τούβλα στα γραφεία της βουλευτού Άντζελας Ιγκλ, η οποία είναι μέχρι στιγμής η μόνη από τους Εργατικούς που δήλωσε «παρών» στην κούρσα διαδοχής του Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος για τη συνεδρίαση της Επιτροπής, έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός, το οποίο όμως έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τα μέλη του κόμματος που βλέπουν τους Εργατικούς να οδεύουν σε μια περίοδο εσωστρέφειας με επικίνδυνα χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά ότι η Άντζελα Ιγκλ υπήρξε θύμα μιας απειλητικής ενέργειας και πως άλλοι βουλευτές προπηλακίζονται και απειλούνται», υπογράμμισε ο Κόρμπιν με ανακοίνωση του.

«Ως κάποιος που έχει ο ίδιος δεχθεί απειλές κατά της ζωής του αυτή την εβδομάδα και παλιότερα, καλώ τα μέλη και τους υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος να επιδείξουν ψυχραιμία και να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ