Στις συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 αναφέρθηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.
«Το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές», είπε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται και πάλι θετικές. Υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015, που δοκιμάστηκε διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης, που δεν απέδωσε και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την στροφή».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε: «Όταν μίλησα για τα 86 δισ. ευρώ κόστος έκανα ήπια προσέγγιση» υπονοώντας ότι ο λογαριασμός είναι μεγαλύτερος και πρόσθεσε: «Το 3ο Μνημόνιο δεν το ήθελε κανείς. Ότι οδηγηθήκαμε σε 3ο Μνημόνιο, capital controls και εκροή καταθέσεων αποτελεί μεγάλο κόστος».
Παράλληλα, επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην οποία, όπως είπε, οι καμπύλες μείωσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απείχαν κατά 30% μεταξύ 2015 και 2016.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, πρόσθεσε, ωστόσο, «ότι το κόστος δεν είναι μόνιμο και θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι θετική. Χαίρομαι ότι η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση που έκανε το 2015. Τα 86 δισ. ευρώ του 3ου Μνημονίου προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος... Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι πως στην πάροδο των ετών θα μειώσουμε αυτό το κόστος. Πρέπει να ακολουθήσουμε προοπτικές για αύξηση της ανάπτυξης».
Οσον αφορά στον δημοσιονομικό κόφτη, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το 2017 καθώς και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως είναι και διπλάσιο του στόχου.«Η ΤτΕ εκτιμά πως όχι μόνο θα φτάσουμε το στόχο πλεονάσματος του 0,5%, αλλά ίσως το διπλασιάσουμε, αρκεί να μην καθυστερήσουμε το κλείσιμο αξιολόγησης» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο «Plan X» που σχεδίαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης με την ομάδα του, κατ' εντολή Τσίπρα όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, λέγοντας ότι, είτε ισχύουν όσα γράφονται είτε αποτελούν «ματαιότητες του συγγραφέα», η ΤτΕ είχε λάβει τα μέτρα της.