Ελπίδες να καταφέρουν να αλιεύσουν τρεις ακόμα ψήφους, για να φτάσουν τις απαιτούμενες 200, διατηρούν στην κυβέρνηση, ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή σε λιγότερο από δέκα ημέρες και συγκεκριμένα το βράδυ της 20ής Ιουλίου.
Κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος μετείχε στο χθεσινό μίνι υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό, έλεγε στο iefimerida.gr πως για το Μαξίμου «το ζήτημα είναι ανοιχτό». Παράλληλα, το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της ηγεσίας είναι ότι «στα μικρά κόμματα θα υπάρξουν στις μέρες που απομένουν αναταραχές». Ως εκ τούτου, και με στόχο να πιέσουν ακόμα περισσότερο επαναφέρουν το δέλεαρ για μείωση στο όριο του 3% «αν διαμορφωθεί πλειοψηφία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παρά το ότι το όριο του 3% είναι σημείο αποδοχής από το ΠΑΣΟΚ τους ΑΝΕΛ αλλά και το ΠΟΤΑΜΙ, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν -μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Νικολόπουλου στο Μαξίμου ότι στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, μπορεί να συζητηθεί ακόμα και η απομείωση του ορίου. Το ενδεχόμενο αυτό πάντως μάλλον απομακρύνει από την υπερψήφιση την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ που επιθυμεί όριο 3%. Σε κάθε περίπτωση η κατάτμηση των αλλαγών σε ξεχωριστά άρθρα δίνει περιθώρια ελιγμών.
Το όλο εγχείρημα πάντως παραμένει εξόχως αβέβαιο δεδομένης της άρνησης του ΠΑΣΟΚ να συνδράμει την εν λόγω πρωτοβουλία. Μεμονωμένες περιπτώσεις αποτελούν οι θετικές ψήφοι των Θανάση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Επομένως, αν δεν υπάρξει κάποια κοινοβουλευτική έκπληξη και δεν «σπάσει» η γραμμή από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ή δεν βρεθεί κάποιος ανεξάρτητος βουλευτής να υπερψηφίσει ο νέος εκλογικός νόμος θα συγκεντρώσει τη θετική ψήφο 197 βουλευτών.
Δεν έχουμε άγχος
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού πάντως, λέει ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ψύχραιμος και δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα.
Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν κύκλοι από το Μαξίμου: «Eίτε περάσει με 200 είτε όχι, εμείς θα έχουμε κάνει πράξη μία πάγια δέσμευση της Αριστεράς. Άλλοι είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».
Απορρίπτουν την ενισχυμένη αναλογική
Κατά τα λοιπά αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αλλάξει στάση, προκρίνοντας «μια ενδιάμεση λύση για ενισχυμένη αναλογική», παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί και τέτοιες εισηγήσεις.
Σημειωτέον ότι και ο Σταύρος Θεοδωράκης προανήγγειλε τροπολογία ώστε να προκύπτει ένα μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (να παίρνει μία εξτρά έδρα για κάθε δύο μονάδες του ποσοστού του).
Έτσι, επιμένουν ότι ακόμα και αν ο νέος εκλογικός νόμος δεν περάσει με «200», η κυβέρνηση θα πάει στις επόμενες εκλογές με το ισχύον εκλογικό σύστημα, δείχνοντας ότι το πρόβλημα θα το έχουν κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.