Σήμερα κρίνεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η τύχη του τέλους στα ακίνητα, αφού δικηγορικοί σύλλογοι, σωματεία και ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει σε αυτό ζητώντας την ακύρωσή του.
Το βασικό όπλο στην επιχειρηματολογία όλων είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι Ειδικό Τέλος όπως το παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών (που το ονομάζει «Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών») αλλά ένας νέος φόρος, πράγμα που θεωρούν ότι έρχεται σε αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Τις προσφυγές που θα εξεταστούν σήμερα στο ΣτΕ έχουν καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.ά, και ζητούν την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου (από τις 10 Οκτωβρίου 2011) με την οποία επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν θα εξετάσει όλες τις προσφυγές για το ειδικό τέλος στα ακίνητα αλλά ορισμένες από αυτές. Προσφυγές όμως έχουν καταθέσει και η ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, Καλαμάτας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, και πολλοί άλλοι.
Νέα προσφυγή 17 ιδιοκτητών
Σαν να μην έφταναν όλες οι παραπάνω προσφυγές, στο ΣτΕ κατατέθηκε μια ακόμη για την ακύρωση του ειδικού τέλους αυτή τη φορά στα διατηρητέα κτίρια. Την νέα προσφυγή κατέθεσαν 17 ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων, που υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση οδηγεί στην «εγκατάλειψη» των διατηρητέων κτιρίων καθώς προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν οι 17 ιδιοκτήτες, «τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και συντήρησής τους».